Tuesday, December 16, 2008

Τα παιδιά λουλούδια, τα ΜΑΤ... ζαρντινιέρες [ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/12/200]

ΝΤΑΗΛΙΚΙ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΕ 13ΧΡΟΝΑ

Τα παιδιά λουλούδια, τα ΜΑΤ... ζαρντινιέρες

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ

«Αντε στα σπίτια σας κωλόπαιδα μη σας γαμ.....», είπε και λίγα λεπτά αργότερα έκανε την απειλή του πράξη. Οι κρανοφόροι των ΜΑΤ χρειάστηκαν μόνο πέντε λεπτά -τόσα πέρασαν από τη στιγμή που εμφανίστηκαν- για να καταστρέψουν ό,τι είχαν καταφέρει νωρίτερα κάποιοι συνάδελφοί τους από την Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης. Να ανοίξουν διάλογο με τους μαθητές και να τους ακούσουν.



Εφεραν τα πάνω - κάτω στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, μπροστά από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, χτύπησαν άγρια παιδιά, ηλικίας 13, 14 και 15 ετών και τα ψέκασαν με μανία, εκδικητικά, μέσα στο πρόσωπο φωνάζοντας: «Πάρε και από μένα μία».

Και κάπως έτσι η καθιστική διαμαρτυρία για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου μετατράπηκε σε μια επεισοδιακή διαδήλωση αγανάκτησης και οργής με συνθήματα κατά της Αστυνομίας και πετροπόλεμο μέχρι τη λεωφόρο Κηφισίας, για να διαλυθεί τελικά στα στενά της Μιχαλακοπούλου.


Εκαναν... επεισόδια, συνέλαβαν και μαθητές διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν ειρηνικά


Γιατί όταν είδαν τα παιδιά για μια ακόμη φορά την ωμή βία και έναν συμμαθητή τους να δέρνεται ανηλεώς από άνδρες των ΜΑΤ, που τον έσερναν και τον χτυπούσαν, παρά το γεγονός ότι δεν έφερε την παραμικρή αντίσταση, ξέχασαν όσα τους είχαν πει νωρίτερα κάποιοι άνδρες των ΥΜΕΤ, ότι «δεν είναι όλοι ίδιοι», «ότι αν μπορούσαν θα άφηναν τις ασπίδες και θα πήγαιναν στην απέναντι πλευρά» κ.ά.Προσπάθησαν να βοηθήσουν τον συμμαθητή τους, από το σχολείο του Μεταξουργείου, και να τον πάρουν από τα χέρια της διμοιρίας, που τον είχε αρπάξει από τον σωρό. Μάταια. Ο μαθητής βρέθηκε στην άσφαλτο... αγκαλιά με τον ΜΑΤατζή που είχε κλειδώσει το χέρι του γύρω από το λαιμό του. Και μόλις απομακρύνθηκαν με χημικά και σπρωξίματα με τις ασπίδες όσοι έσπευσαν να τον βοηθήσουν, δέχτηκε μια ακόμη φισουνιά στο πρόσωπο, ενώ μια κοπέλα τραυματίστηκε στο κεφάλι, μάλλον από πέτρα.

Ηταν η μία από τις δύο συλλήψεις που έγιναν χθες το μεσημέρι στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Η δεύτερη έγινε, λίγο μέτρα πριν από το κτήμα Θων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη λεωφόρο Κηφισίας, και πάλι από τον σωρό. Εκεί, όπου οι διμοιρίες έσπρωχναν τους μαθητές.

«Συγγνώμη που διαμαρτυρόμαστε για όσα γίνονται και δεν καθόμαστε σαν και εσάς», φώναζαν κάποιοι μαθητές. Την ίδια στιγμή που άλλοι συμμαθητές τους έβαζαν φωτιές σε κάδους και απαντούσαν με πέτρες, νεράντζια και μπουκάλια με νερό στις αστυνομικές δυνάμεις, που έβριζαν, ψέκαζαν και απειλούσαν και έφεραν τα πάνω-κάτω σε μια ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας, μόλις 15 λεπτά... πριν από τη λήξη της, πριν αποσυρθούν οι μαθητές για να συνεδριάσουν με τα συντονιστικά τους.


Νωρίτερα μαθητές μοίρασαν λουλούδια και χαμόγελα στους αστυνομικούς έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής

«Γιατί προκαλείτε; Γιατί δεν κάνετε πιο πίσω. Σε λίγο θα φύγουν τα παιδιά», εξηγούσε νωρίτερα ένας εκπαιδευτικός στις διμοιρίες των ΜΑΤ που έκαναν την εμφάνισή τους και κύκλωσαν τη διαδήλωση των μαθητών. Για να πάρει μια προκλητική απάντηση στον ενικό και με την κατάληξη «ρε» από έναν ΜΑΤατζή. «Κύριε, εγώ σας μιλάω στον πληθυντικό και εσείς απαντάτε στον ενικό και λέτε "ρε"», του είπε ο εκπαιδευτικός για να ακούσει «σεις τους δασκαλεύετε». «Εμείς τους μαθαίνουμε γράμματα. Τους μαθαίνουμε να είναι δημοκρατικοί πολίτες. Να διαδηλώνουν ειρηνικά, κύριε», πρόσθεσε. Αλλά ήταν σαν να μη μίλησε ποτέ... «Δεν έχουν μάθει να μιλάνε. Ξέρουν μόνο να βαράνε», μονολογούσε ένας μαθητής. Τη στιγμή που ένας άλλος εκπαιδευτικός ξελαρυγγιαζόταν φωνάζοντας «Διάλογοοοοο».

Γιατί η ρίψη αλευριού και γιαουρτιών στις διμοιρίες ήταν η αφορμή που ζητούσαν τα ακούνητα -λαλίστατα- στρατιωτάκια των ΜΑΤ για να κάνουν πράξη την απειλή τους και να διαλύσουν με τη βία μια ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία. Αυτή των εκατοντάδων... Αλέξηδων που μοίρασαν λουλούδια και μερικά χαμόγελα νωρίτερα σε όσους είχαν κυκλώσει το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής -με τα σώματά τους, αλλά και με κλούβες- λες και θα δέχονταν επίθεση από τις ορδές των βαρβάρων. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/12/200

No comments: