Monday, September 25, 2006

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

Άρθρο από την Ελευθεροτυπία 25/09/2006

«Εχουμε τους περισσότερους κρατούμενους μετανάστες»


«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σεβόμενοι τον άλλο και τα δικαιώματά του, αφ' ενός σεβόμαστε τον εαυτό μας και αφ' ετέρου προστατεύουμε το ανθρώπινο γένος από τον αφανισμό του, ένα κομμάτι του οποίου μπορεί να είναι και τα εγκλήματα μίσους».


Αυτό τόνισε ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Πανούσης, μιλώντας «για τα εγκλήματα μίσους και τη φυλετική βία» κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα «Βία στην πόλη», που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της εισήγησής του αναφέρθηκε σε έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν στις φυλακές Αγίου Στεφάνου της Πάτρας και σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους έγκλειστους ξένους, ενώ άλλες χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν και εκείνες αντίστοιχα προβλήματα μετανάστευσης έχουν πολύ λιγότερους αλλοδαπούς στις φυλακές (8% στην Αγγλία, 11% στην Πορτογαλία και 22% στην Ιταλία).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Αφρικανοί κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές δηλώνουν ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά τους μέσα στη φυλακή και καταστρατηγούνται οι θεμελιώδεις αρχές ίσης μεταχείρισης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Εχουν αρχίσει και στη χώρα μας να εμφανίζονται έντονα στοιχεία ρατσιστικού μίσους ή προκατάληψης (π.χ. δημιουργήθηκαν ομάδες ληστευθέντων)», επισήμανε ο καθηγητής και όπως είπε, «στην πραγματικότητα αυτές οι στάσεις αντανακλούν τα ρατσιστικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, γιατί τελικά εμείς έχουμε το πρόβλημα πώς θα διαχειριστούμε το πρόβλημα».

Στη διήμερη επιστημονική συνάντηση μίλησαν ακόμα η πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, Σ. Μπεράτη, η οποία τόνισε ότι στόχος της εκδήλωσης αυτής «είναι η προσέγγιση της βίας που έχει πάρει διαστάσεις που μας τρομάζει», ο αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Νίκος Τζαβάρας, που ανέπτυξε το θέμα «Ο φανατισμός ως προϋπόθεση της βίας», η κοινωνιολόγος του εγκλήματος Ιωάννα Τσίγκανου, η οποία προσέγγισε το θέμα «Εικόνες βίας από μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων τιμώντας τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Ζίγκμουντ Φρόιντ.




ΧΡ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/09/2006



Copyright © 2006 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

No comments: