Sunday, January 18, 2009

Μάλλον δεν υπάρχει Θεός...


Μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία έχει αρχίσει στην Αγγλία: η κωμικός συγγραφέας Ariane Sherine διάβασε μία διαφήμιση στο μετρό του Λονδίνου με το βιβλικό ρητό "Όταν φθάσει ο Υιός του Αμθρώπου, θα βρεί Πίστη σε αυτή τη Γή;" μαζί με μία διαδυκτιακή διεύθυνση. Ακολουθώντας τη διαεύθυνση η Sherine ανακάλυψε ότι ως μή-πιστή θα "καταδικαζόταν σε αιώνιο χωρισμό από το Θεό και μετά θα περάσει όλη την αιωνιότητα βασανιζόμενη στην κόλαση".

Ανήσυχη διότι επιτρεπόταν σε θρησκευτικές ομάδες να διαφημίζουν δικτυακούς τόπους που προειδοποιούσαν τους μη θρησκευόμενους ότι θα βασανιστούν μετά το πέρας της ζωής τους, η Sherine άρχισε να γράφει μία σειρα άρθρων στον δικτυακό τόπο του The Guardian’s Cif (Comment is free), με τον τίτλο Atheists - Gimme Five. Στο τέλος του άρθρου της πρότεινε μία λύση:

[αν όλοι οι αθεϊστές που διαβάζουν αυτό το άρθρο] συνεισφέρουν £5, είναι πιθανό ότι μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μία αθεϊστική διαφημιστική εκστρατεία που είναι πολύ απαραίτητη με διαφημήσεις στα λεωφορεία του Λονδίνου με το σύνθημα: “There’s probably no God. Now stop worrying and [enjoy] your life. (Μάλλον δεν υπάρχει Θεός. Τώρα σταματείστε να ανησυχείτε και απολαύστε τη ζωή σας)”.

Δεδομένης της θετικής ανταπόκρισης των αναγνωστών, γρήγορα μαζεύτηκαν τα χρήματα και ξεκίνησε η σχετική διαφημιστική εκστρατεία σε Λεωφορεία και Μετρό του Λονδίνου, προκαλώντας ποικίλλες αντιδράσεις.

Ότι και να πούμε πάντως η Βρεταννική κοινωνία απέδειξε ότι παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μπορεί και δίναι ακόμα δείγματα γραφής σε ότι αφορά την ανεξιθρησκεία και την ανοχή του διαφορετικού. Και αναρωτιέται κανείς τι αντιδράσεις θα προκαλούσε μία παρόμοια κίνηση στην Ελληνική Θεοκρατεία; Προσωπικά - και αγνωστικιστικά - πιστεύω ότι μάλλον θα αντιμετώπιζε ουκ ολίγα προβλήματα, και πρώτιστα λόγω της απαγόρευσης από την πλεύρα της Ελληνικης Πολιτείας. Ποιός ξέρει όμως; Μακάρι να βρεθεί κάποιος γενναίος να το επιχειρήσει...

Δείτε:
Atheist Campaign
The British Humanist Association

1 comment:

Αλεξανδρος Σουτσος said...

χωρίς να αναφερθώ σε πολλές λεπτομέρειες... ξέρω από πρώτο χέρι ότι στο μέρος όπου ζω, το να είσαι αλλόθρησκος ή ακόμα χειρότερα άθεος είναι καταδικαστέο. Μπορείς να το θεωρείς υπερβολικό αλλά εγώ έτσι αντιμετωπίζομαι...
Αλέξανδρος Σούτσος.