Wednesday, February 04, 2009

Περπατώντας Ελεύθερα...

Αν ταξιδέψατε ποτέ στο Παρίσι ή στο Λονδίνο ή ακόμα στο Άμστερνταμ ή εν πάσει περιπτώσει σε κάποια πόλη σε κάποια "πολιτισμένη" χώρα (τα εισαγωγικά είναι προαιρετικά...) θα παρατηρήσατε πολλές και μεγάλες διαφορές από τα δικά μας χάλια. Όλες οι διαφορές μπορούν να συνοψιστούν βέβαια σε μία βασική φιλοσοφική διαφορά: οι πολίτες πριν από το άτομο.

Με άλλα λόγια το συμφέρον του ενός υποκλίνεται στο κοινό καλό, είτε πρόκειται για το συμφέρο του πολιτικού που κάνει το ρουσφέτι με το αζημίωτο, του γιατρού που θεραπεύει με φακελλάκι ή του δημοσίου υπαλλήλλου που έχει ανάγκη από λάδωμα για να "εξυπηρετήσει". Πριν βιαστείτε να με κατηγορήσετε για ξενολατρεία ή για ευρω-λαγνεία θα πω ευθαρσώς ότι βεβαίως και "έξω" τα πράγματα δεν είναι ρόδινα και αγγελικά πλασμένα. Ωστόσο υπάρχουν κάποια όρια που στο Ελλάντα δε διστάζουμε να ξεπεράσουμε, που οι "έξω", είτε από το φόβο της ράβδου είτε από φιλοσοφία ή κοινωνική παιδεία, διστάζουν να μη τα σεβαστούν.

Ας πάρουμε όμως ένα παράδειγμα το οποίο μπορεί να φανεί λίγο περίεργο για τους πανθεποχούμενους Νεοέλληνες: τα πεζοδρόμια! Το Παρίσι για να ξεκινήσουμε από κάπου, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη όχι μόνο γιατί διαθέτει κάποια από τα πίο εντυπωσιακά μνημεία και όμορφα κτήρια του κόσμου αλλά και γιατί διαθέτει τα αντίστοιχα πεζοδρόμια που επιτρέπουν στον επισκέπτη να βαδίσει άνετα, χωρίς το φόβο σύγκρουσης με κάγκελλα, πινακίδες σήμανσης, πινακίδες καταστημάτων, τραπεζάκια κλπ κλπ, πράγμα που του δίνει την ευκαιρία να θαυμάζει και το περιβάλλοντα χώρο. Στην Αθήνα, για να ξεκινήσω από το θλιβερό πρότυπο που ακολουθούν υπερηφάνως και οι υπόλοιπες ελληνικές πόλεις, όπου υπάρχει πεζοδρόμιο, αυτό είναι υποτυπόδες, πλάτους το πολύ μέχρι 1,5 μ., και χρησιμεύει πρωτίστος ως χώρος στάθμεύσεως ποικίλλων οχημάτων, εμφυτεύσεως (προεκλογικώς) δέντρων, αλλά και πινακίδων σήμανσης. Για αυτά τα τελευταία πρέπει να παρατηρήσημε επιπλέον ότι η κάθε υπηρεσία φυτεύει της κολώνες της χωρίς κανέναν σχεδιασμό και συντονισμό με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να φυτεύει μία κολώνα για το ηλεκτρικό, μία δεύτερη για το φωτισμό του δρόμου, παραπλεύρως μία άλλη υπηρεσία χώνει ένα φανάρι, η υπηρεσία σήμανσης προσθέτει δύο ή τρεις κολωνίσκους φέρων έκαστος ξεχωριστό σήμα, ενώ ο δήμος φροντίζει να προσθέσει τα δικά του κολωνάκια, κάδους και δέντρα. Το αποτέλεσμα, εκτός του ότι το ένα σήμα επικαλύπτει το άλλο είναι ότι ο χώρος κάθε άλλο παρά κατάλληλος για την ονομαστική του χρήση είναι. Χωρίς σχεδιασμό και χωρίς λογική. Διότι αν υπήρχε απλή λογική μία κολώνα θα έφτανε για όλα τα σήματα που χρειάζονται σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Και αυτά χωρίς καν να αναφερθούμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία που παράνομα (με τα σχετικά λαδώματα βεβαίως, βεβαίως) οικειοποιείται μέρος του δύστυχου πεζοδρομίου προσθέτωντας κάγκελλα, πινακίδες διαφήμησης, γλάστρες και τραπεζάκια.

Και καλά όλα αυτά. Εδώ, θα μου πείτε, χρειάζεται κράτος, κεντρικός σχεδιασμός και εφαρμογή των νόμων, κάτι για το οποίο εμείς (άμεσα) δεν μπορούμε τίποτα να κάνουμε. Πέρα από το ότι αυτο το τελευταίο σηκώνει πολύ συζήτηση (πολλά μπορούμε να κάνουμε, απλά βαριόμαστε), ας έλθουμε και εκεί όπου ο καθένας μπορεί να κάνει πολλά πράγματα: το όχημα!

Γιατί, κύριε Αλέκο, όταν πετάχτηκες στην τράπεζα, ήταν ανάγκη να πετάξεις τα αλάρμ και να σταθμεύσεις (έλα μωρε δυό λεπτάκια) πάνω στη διάβαση των πεζών; Και εσύ Δρ. Μανούση, με το 4Χ4, ήταν ανάγκη, γιατρέ να καβαλήσεις το ελάχιστο πεζοδρόμιο που υπήρχε δίπλα στην ταβέρνα, αναγκάζοντας τους πεζούς να κατέβουν στη μέση του δρόμου;

Όλοι, λίγο πολύ είμαστε ένοχοι τέτοιων ενεργειών. Κάποτε για την ευκολία μας γράψαμε εκεί που δεν πιάνει μελάνι τους κανόνες ηθικής και βολέψαμε όπως-όπως το όχημά μας. Και πάλι κάποιοι θα μου πουν: μα, χωρίς πρόβλεψη, που να το βάλουμε το όχημα; Οι απαντήσεις είναι πολλές αν και το ερώτημα περιέχει για μια ακόμα φορά πολύ αλήθεια, αφου η αδιαφορία και η απρονοησία των "υπευθύνων" είναι τεράστια.

Αλλά εν τάχιν προτείνουμε:

- Για αποστάσεις μικρότερες των δύο-τριών ή και παραπάνω, ανάλογα με τη φυσική κατάσταση του καθενός, χιλιομέτρων, δεν έχουμε ανάγκη το όχημα. Περπατάμε! Και πιο υγιεινό και πιο οικολογικό και πιο οικονομικό είναι.

- Αν είναι πιό μεγάλη η απόσταση χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ. Τί; Δεν ξέρετε τί είναι τα ΜΜΜ. Εμ, βέβαια, πότε ήταν η τελευταία φορά που μπήκατε σε λεωφορείο; Στο μετρό μπήκατε δεύτερη φορά μετά από την πρώτη που μπήκατε να δείτε πως είναι; Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λοιπόν είναι ένας οικονομικός και γρήγορος τρόπος να πάμε στη δουλειά μας. Και στο τέλος της διαδρομής δε χρειάζεται να παρκάρουμε πάνω στο ΠΕΖΟδρόμιο...

- Car Pooling. Πώ πώ, πάλι με άγνωστους όρους μπλέξαμε βλέπω! Στην κοινή Ελληνική σημαίνει κανονίζω με το γείτονα και κατεβαίνουμε παρέα για δουλειά. Για μία ακόμα φορά θα το πώ: οικονομία, οικολογία αλλά και μεγαλύτερη ταχύτητα στη μεταφορά (ένα λιγότερο αμάξι στους δρόμους σημαίνει λίγο μικρότερο μποτιλιάρισμα). Αλλά και στο παρκάρισμα θα έχουμε κάνει πρόοδο: μόνο ένα αμάξι να βολέψουμε αντί για δύο! Βέβαι είπαμε: στην Ελλάδα πρόκειται για άγνωστη έννοια...Την επόμενη φορά όμως που θά'στε κολλημένη στο μποτιλιάρισμα στη Μεσογείων ρίξτε μία ματιά γύρω σας. Πόσα κεφάλια μετράτε ανά όχημα; Ένα; Και για ρίξτε και μια ματιά στο διπλανό σας κάθισμα. Άδειο δεν είναι και αυτό; Κρίμα.

- Έστω ότι παρόλες τις επιλογές που είχαμε, αναγκαστήκαμε να πάρουμε το όχημά μας. Φθάσαμε αισίως και στο τέλος της διαδρομής και τώρα το μόνο που μένιε είναι να παρκάρουμε. Δεν θα σας δώσω οδηγίες και συμβουλές που και πώς να το κάνετε. Πρόβλημά σας στην τελική. Αλλά θα επιμείνω και θα σας εκλιπαρίσω: Μην κλείνετε τις διαβάσεις πεζών. Όταν καβαλήσετε το πεζοδρόμιο, αφήστε λίγο χώρο και για τους διαβάτες. Γιατί, μην το ξεχνάτε: οι πεζοί δεν έχουν όλοι τις δικές σας αιλουροειδείς δυνατότητες στους ελιγμούς τους μεταξύ των οχημάτων, σταθμευμένων και μή. Υπάρχουν και άνθρωποι σε καροτσάκια, άνθρωποι με πατερίτσες, άνθρωποι με μωρά και με παιδιά, άνθρωποι γέροι και άνθρωποι που απλά θα ήθελαν να χαρούν μιά βόλτα στην πόλη τους.

Στο κάτω κάτω όταν βγεις από το όχημα, και συ πεζός είσαι!

.......................................................................

Δείτε - Διαβάστε:
Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών: http://www.enosipezon.gr/
Πάνθηρες των Πόλεων (Πεζός Ακτιβισμός): http://streetpanthers.gr/

No comments: