Thursday, January 01, 2009

Daniel Barenboim - Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ.

Daniel Barenboim

Άνθρωπος του κόσμου. Γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, από οικογένεια Ασκεναζί ρωσσόφωνων εβραίων. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Ισραήλ δύο χρόνια μετά τη γέννησή του. Το αποτέλεσμα της καταγωγής αλλά κυρίως του κοσμοπολιτισμού του είναι να έχει πολλαπλή υπηκοότητα - Ισπανική, Ισραηλινή, Παλαιστινιακή. Το ότι έχει Παλαιστινιακό διαβατήριο αλλά κυρίως η κριτική του εναντίον του Ισραηλινή κράτους και η ανοιχτή τοποθέτησή του υπέρ των Παλαιστινακών δικαιωμάτων έκανε να έχει αρκετούς εχθρούς μεταξύ των Εβραίων εθνικιστών.

Η πολυετής καριέρα του ως πιανίστας και στη συνέχεια ως διευθυντής ορχήστρας τον έχουν καταξιώσει ως έναν από τους σημαντικότερους κλασικούς μουσικούς της εποχής μας.

Το σημαντικότερο έργο του όμως, για εμένα, είναι η δουλειά του με την ορχήστρα των νέων μουσικών, Αράβων και Εβραίων, West-Eastern Divan Orchestra, που ίδρυσε με "τον καλύτερό του φίλο" τον Παλαιστινο-Αμερικάνο φίλο του Edward Said. Γιατί τί πιο όμορφο και σημαντικό από το να κάνεις να νοιώθουν οι άνθρωποι ότι ο "άλλος" δεν είναι τέρας, αλλά άνθρωπος, ίδιος με εσένα.

Το ότι υπήρξε ο διευθυντής της πρωτοχρονιάτικής συναυλίας της Βιέννης τούτη τη χρονία απέκτησε μία ιδιαίτερη σπουδαιότητα λόγω των συγκυριών.

Μήνυμα ελπίδας και ευθύνης για όσους θέλουν να παρουσιάζονται ως πνευματικοί ταγοί και διανοούμενοι παντού.

1 comment:

Antinemecis said...

Πραγματικά η πράξη κάνει τον άνθρωπο και όχι απλώς η στείρα γνώση.
Εξαιρετικές οι προσπαθειές του καθώς και το επίπεδο.
Η διεύθυνση της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας καταπληκτική και απολαυστική!