Tuesday, January 20, 2009

Ανακύκλωση - Οργανική Ανακύκλωση

Συγγνώμη που θα σας χαλάσω την αποκλειστικότητα της ελληνικής ασχήμιας, αλλά πολλές είναι οι κυβερνήσεις που στήνουν προγράμματα ανακύκλωσεως "για τα μάτια του κόσμου", και μετά τα σουτάρουν στις χωματερές. Απλά καμμιά φορά είναι λίγο πιο προχωρημένοι. Πρόσφατα π.χ. έβλεπα ένα γαλλικό ντοκυμαντέρ, το οποίο ακολούθησε τα γαλλικά σκουπίδια που είχαν περάσει από κάδους ανακυκλώσεως μέχρι της χωματερές της Κίνας (ναι, κάνουν εξαγωγή σκουπιδιών). Στην Κίνα η "ανακύκλωση" γινόταν σε κάτι απέραντες χωματερές, όπου φθάνουν σκουπίδια από όλο τον κόσμο, και στις οποίες ζούν χιλιάδες δύστυχοι που μαζεύουν μέταλλα, αλουμίνιο, χαρτί και ότι άλλο μπορεί να ανακυκλωθεί και βγάζουν έτσι ένα πενιχρό εισόδημα. Κι όμως είναι πιό φθηνό για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εξάγουν τα απορρίματά τους στην Κίνα και αλλού, παρά να πληρώνουν για "ακριβά" εργοστάσια ανακύκλωσης. Παράλληλα μπορούν άνετα να μας πουλάνε οικολογικά παραμύθια περί ανακυκλώσεως, αφού μέρος των σκουπιδιών όντως ανακυκλώνεται στην Κίνα! (ζητώ συγγνώμη αλλά δεν έχω ακριβή παραπομπή για το εν λόγο ντοκυμαντέρ-το είδα αργά ένα βράδυ στο ARTE ή στο FRANCE 3, αν δεν κάνω λάθος).

Εξάλλου μπορώ να σας διηγηθώ και μια πρόσφατη εμπειρία και από Αγγλία: στο αεροδρόμιο του Luton είδα με ευχαρίστιση ότι είχαν εγκαταστήσει (επιτέλους!) καλαθάκια ανακύκλωσης: μπλέ, κίτρινα, πράσινα και μαύρα για αλουμίνιο, πλαστικό, χαρτί και λοιπά σκουπίδια. Όπως συμβαίνει στα τρομοφοβικά αεροδρόμια είχα πάει από νωρίς και αφού είχα ξεμπλέξει με τα διαδικαστικά άραξα σε ένα παγκάκι περιμένοντας την επιβίβαση και κάνοντας χάζι τον κόσμο. Εμφανίζεται λοιπόν ο υπεύθυνος για την αποκομιδή των σκουπιδιών με ένα μεγάλο σκουπιδοντενεκέ τροχήλατο. Βγάζει τα καπάκια από όλα τα καλαθάκια και βγάζει προσεκτικά όλα αυτά που είχαμε με προσοχή ξεχωρίσει και τα χώνει σε έναν κοινό σάκκο (όλα, πλαστικά, χαρτία, αλουμίνια, σκουπίδια...) και τα πετάει όλα αδιάφορα στο σκουπιδοντενεκέ! Πείτε μου τώρα για την ανακύκλωση "εις τας Ευρώπας".

Όλα αυτά δεν τα λέω για να δικαιολογήσω τα ελληνικά χάλια. Τα λέω απλώς γιατί πολλάκις και καλοπροαίρετα παίρνουμε την "Ευρώπη" ή τις "πολιτισμένες χώρες" ως πρότυπο, ξεχνώντας ότι πολλά από τα δικά μας χάλια είναι εισαγώμενα. Δεν είναι θέμα τι κάνει ή δεν κάνει η Ευρώπη ή οποιοσδήποτε άλλος. Το θέμα είναι τί κάνουμε εμείς!

Για εμένα σε θέματα όμως που μπορούμε να προχωρήσουμε οφείλουμε να απαιτήσουμε να βρεθεί αυτή η χώρα στην πρωτοπορεία, χωρίς ευρωλάγνα κόμπλεξ και ψωροκωσταινέικα αυτομαστιγώματα!

Ποσώς με ενδιαφέρει εν προκειμένω αν οι "άλλοι" είναι καλύτεροι από μένα. Αυτό που μ'ενδιαφέρει είναι ότι εγώ σίγουρα μπορώ καλύτερα!

ΥΓ
Μία αρχή που εφαρμόζω από τις αρχές του '90 είναι η ανακύκλωση μέρους των βιολογικών απορριμάτων: για όσους έχουν πρόσβαση σε χώμα (κήπος, κτήμα κλπ) μία απλή τρύπα στο χώμα επιτρέπει την ανακύκλωση όλων των φυτικών απορριμάτων και του κήπου και του σπιτιού. Είναι προφανώς η ίδια αρχή που κάποτε εφαρμόζονταν στα χωριά, όπου όλα τα απορρίματα "ανακυκλώνωνταν" μέσω των ζώων και του χωραφιού.

Για όσους θέλουν πολυτέλειες μπορουν να χρησιμοποιήσουν και ένα βαρέλι για τον ίδιο σκοπό. Το αποτέλεσμα είναι ότι όχι μόνο θα μειώσουν την ποσότητα των σκουπιδιών που καίγονται στις χωματερές αλλά θα παράγουν και εξαιρετικό λίπασμα για τα φυτά τους (το καστανόχωμα που χρυσοπληρώνετε, τί νομίζετε ότι είναι, άλλωστε;)

Αυτά τα ολίγα. Καλή δύναμη σε όλους και συνεχίστε να αγωνίζεστε (και) για την οικολογία.

Δείτε:
http://www.tvxs.gr/v3640
http://www.yale.edu/ynhti/curriculum/units/1992/5/92.05.08.x.html (για αρχές οργανικής ανακύκλωσης)
http://www.evo.com/home/recycling-and-composting/recycling/organic (για λύσεις πολυτελείας στην οργανική ανακύκλωση)
http://www.newcastle.gov.uk/core.nsf/a/recyclingcomposters (για άλλα παραδείγματα)
https://www.amazines.com/article_detail.cfm/538849?articleid=538849

1 comment:

Anonymous said...

Regarding 14 after which -- with just fourteen we all variety of [url=http://www.sreecgmath.org/ralphlauren.php]Ralph Lauren pas cher[/url]
had some sort of [url=http://www.sreecgmath.org/ralphlauren.php]Ralph Lauren[/url]
little slice of [url=http://www.sreecgmath.org/ralphlauren.php]Ralph Lauren[/url]
her wrists. I really gone to Institution in [url=http://www.sreecgmath.org/ralphlauren.php]Ralph Lauren pas cher[/url]
Pennsylvania. I bought first tee so that you can vegetation won a world experiments and even world wide small business reliable case in point. Health BenefitsA morning meal smoothie mix is designed with a [url=http://www.sreecgmath.org/ralphlauren.php]Ralph Lauren[/url]
tasty and even easy solution to drink balanced vegetable and fruit swiftly and with taste. It makes simpler weight reduction and likewise gives many other overall health benefits like obtaining a great deal of [url=http://www.sreecgmath.org/ralphlauren.php]Ralph Lauren[/url]
natural fiber, improving the defense mechanisms having your evryday dose involving [url=http://www.sreecgmath.org/ralphlauren.php]Polo Ralph Lauren[/url]
natural supplements as well as anti-oxidants plus remaining moist. All natural drinks may also be rather back filling and can allow subdue your current cravings.
Je serais heureux suppos que houston [url=http://www.sreecgmath.org/ralphlauren.php]Polo Ralph Lauren Pas Cher - Veste de printemps décontracté[/url]
norme dom l'industrie a fabulous [url=http://www.sreecgmath.org/ralphlauren.php]Polo Ralph Lauren pas cher[/url]
chang茅. Mis 脿 portion volvo, des 2 autres soci茅t茅s giles poursuit ne parle marche. Hyundai mod猫le n'a [url=http://www.sreecgmath.org/ralphlauren.php]Ralph Lauren[/url]
pas signifiant commentaires. Comme l'ensemble des ann茅es ont pass茅 puede sont r茅unis delaware moins durante moins. A Septembre The year just gone, nous avons re莽u premier appel du category demand茅 cuando designs avions besoin d'un batteur. Eh bien, pas vraiment parce que je avons western european cette bande d'imagination cual types avons appel茅 morts et des mourants.