Wednesday, January 28, 2009

Entropa



Το έργο τέχνης που συγχρηματοδοτήθηκε από την Τσεχία για να σηματοδοτήσει την Τσεχική προεδρία της Ε.Ε. και που εγκαταστάθηκε στο κτήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκάλεσε πολλές και ποικίλλες αντιδράσεις. Ο Τσέχος καλλιτέχνης David Černý απεικόνισε όλες τις χώρες της Ε.Ε. προβάλλοντας τα αρνητηκότερα στερεότυπα για τη καθεμία. Έτσι η Γαλλία παρουσιάζεται με ένα πανό ποτ γράφει "Απεργία", η Ιταλία σαν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, κλπ. Από "Ελληνικής οπτικής" τα πράγματα είναι αναμενόμενα, αφού η Ελλάδα παρουσιάζεται απλά καμμένη, αναφορά στης δασικές πυρκαγιές ή στις πρόσφατες κοινωνικές αναταραχές και η Κύπρος παρουσιάζεταιο απλά διαιρεμένη.

Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προήλθαν από τη Βουλγαρία αφού η χώρα παρουσιάζεται ως σειρλα Τουρκικών τουαλετών...Η Βουλγαρική κυβέρνηση απέστειλε επίσημη διαμαρτυρία και το τμήμα του έργου που παρουσιάζει τη χώρα καλύφθηκε και ο καλλιτέχνης ζήτησε συγγνώμη από οποιαδήποτε χώρα ένιωθε προσβεβλημένη. Καμμία άλλη χώρα ωστόσο δε ζήτησε να αφαιρεθεί το τμήμα που την αφορά.

Παρόλα αυτά το τμήμα που παρουσιάζει τη Γερμανία με μία σειρά αυτοκινητοδρόμων που μπορεί να σχηματίζουν σβάστικα θα μπορούσε να θεωρηθεί πιό σοκαριστικό όπως και το τμήμα της Νορβηγίας που παρουσιάζεται ως ένα συνοθήλευμα Lego που θυμίζει εξαιρετικά τα κεφάλι του Μωάμεθ όπως είχε δημοσιευτεί προ καιρού στις Νορβηγικές γελιογραφίες...





Προς αποφυγή των κατηγοριών ότι καταχράστηκε δημάσια χρήματα, ο καλλιτέχνης προσφέρθηκε να επιστρέψει τα χρήματα.

Το συμπέρασμα είναι ότι καλό θα ήταν να μάθουμε όλοι να δεχόμαστε την κριτική με χιούμορ. Και ας τη μετατρέπουμε και σε δημιουργική αυτοκριτική.

No comments: