Thursday, September 21, 2006

Οικολογία και Οικονομία. Α. ΝΕΡΟ. - Ecology and Economy. A. WATER.

Oikologia kai Oikonomia. Α. ΝΕΡΟ


Σήμερα ξεκινάω με μερικές σκέψεις για την οικολογία. Με αυτό δεν εννοώ τη μεγαλόπνοη οικολογία που κινά να σώσει είδη υπό εξαφάνιση στον Αμαζόνιο ή ανακαλύπτει νέες μορφές ζωής στα βάθη των ωκεανών...

Όχι, όχι. Μιλάω για την απλή, καθημερινή οικολογία, με την οποία ο καθένας μας μπορεί να επιτύχει σπουδάια πράγματα. Απλές συνταγές μικρών αλλαγών για την καθημερινότητά μας που μπορούν να επιφέρουν λαμπρά αποτελέσματα για τον πλανήτη αλλά και για την τσέπη μας.

Ξεκινάμε λοιπόν, θεματικά:

Α. ΝΕΡΟ

α. ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

1. Κλείνετε τη βρύση!!

Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια ή όταν πλένουμε τα χέρια ή τα πιάτα, αυτή η απλή κίνηση είναι θαυματουργή όσον αφορά την οικονομία νερού.

2. Φίλτρο διαχύσεως στη βρύση.

Κυκλοφορούν στην αγορά και προσαρμόζονται στο στόμιο κάθε βρύσης. Αυτό που κάνουν είναι να διαχέουν το νερό που παρέχεται (είναι η λογική του ντόυς) με αποτέλεσμα στον ίδιο χρόνο η βρύση να καταναλώνει έως και το μισό νερό από μια απλή βρύση<

3. Οικονομικό καζανάκι.

Κυκλοφορούν στην αγορά ειδικά καζανάκια που δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξουμε την ποσότητα του παρεχόμενου νερού. Παρόμοιο αποτέλεσμα μπορούμε να πετύχουμε αν βάλουμε πολύ απλά ένα τούβλο μέσα στο καζανάκι (αρχή του Αρχιμήδη).


4. Περισυλλογή ομβρίων υδάτων.

Παντού στον κόσμο εμφανίζονται συστήματα περισυλλογής υδάτων. Με κατάληλλο φιλτράρισμα το νερό αυτό μπορεί να χρησιόποιηθεί για το πότισμα του κήπουμ για το μπάνιο, το καζανάκι και το πλυντήριο. Και είναι εντελώς δωρεάν!!

Όλα τα παραπάνω είναι απλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε οικονομία νερού στο σπίτι, πράγμα που συνεπάγεται και οικονομία στην τσέπη μας...

β. ΑΓΡΟΤΕΣ

1. Το πότισμα γίνεται το βράδυ.

Άν ποτίζουμε καταμεσήμερο το μεγαλύτερο μέρος του νερού εξατμίζεται.

2. Επιλέγουμε οικονομικούς τρόπους ποτίσματος:

με τη σταγόνα όπου δυνατόν ή με το αυλάκι αλλά όχι με το "κανονάκι", αφού με την τελευταία μέθοδο το μεγαλύτερο μέρος του νερού μένει πάνω στα φυτά και εξατμίζεται.

γ. ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Το καλοκαίρι του 2006 ξέσπασε για μια ακόμα φορά ένα σκάνδαλο στην Αγγλία, άμεσα συνδεόμενο με τις ιδιοτικοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία: οι κατά τόπους ιδιωτικές εταιρείες παροχής νερού είχαν αφήσει να αποσυντεθεί το, έτσι και αλλίως απαρχαιομένο - βικτωριανό- σύστημα μεταφοράς νερού με αποτέλεσμα η Γηραιά Αλβιώνα να χάνει ίση ποσότητα νερού με αυτό που κατανάλωνε. Εξ ου και, σε αυτή τη χώρα που έχει σχεδόν καθημερινή βροχόπτωση, δύο εβδομάδες ανομβρίας να φτάνουν να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση ξηρασίας και να παρθούν όλα τα έκτατα μέτρα που αυτό συνεπάγεται.
Άρα:

1. Καθήκον των αρμοδίων αρχών είναι να εφαρμάζουν τακτικούς ελέγχους στο σύστημα μεταφοράς νερού και να υποκαταστήσουν τα παλαιά τμήματα με σύγχρονα (πλαστικά).

2. Οι αρχές ποτίσματος είναι ίδιες στις πόλεις όπως αυτές που περιγράψαμε για τους αγρότες.

3. Τα όμβρια ύδατα μπορούν να συλλέγονται και να χρησιμοποιούνται για πότισμα και για δημόσιες τουαλέττες...

No comments: