Tuesday, October 17, 2006

HUMAN RIGHTS: Condamnation of Turkey by the European Tribunal (GR).

Καθημερινή-Kathimerini: 17-10-06


Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε σήμερα την Τουρκία για το μη σεβασμό στην απαγόρευση των βασανιστηρίων σε τρεις υποθέσεις
ΜΑΛΙΣΤΑ, στη μία από τις υποθέσεις ένα αγοράκι 12 ετών έπεσε θύμα κακομεταχείρισης αστυνομικών. Το δικαστήριο έκρινε πολύ ήπιες τις ποινές που επιβλήθηκαν (φυλάκιση δέκα μηνών με αναστολή) στους αστυνομικούς που ξυλοκόπησαν το 1995 κατά την κράτησή του στο αστυνομικό τμήμα τον 12χρονο τότε Χαλίλ Ιμπραχίμ Οκαλί, που ήταν μαθητευόμενος σε συνεργείο της Σμύρνης και είχε κατηγορηθεί για κλοπή από τον εργοδότη του.

Το δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι η τουρκική δικαιοσύνη δεν έλαβε υπόψη της «την ιδιαίτερη σοβαρότητα» της υπόθεσης αυτής λόγω της ηλικίας του αγοριού που έπεσε θύμα κακομεταχείρισης και ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν δεν μπορούν να έχουν καμία αποτρεπτική ισχύ ώστε να εξασφαλίσουν την πρόληψη άλλων τέτοιων ενεργειών.

Στη δεύτερη υπόθεση, στην οποία η Σουλτάν Ονέρ συνελήφθη εσφαλμένα μαζί με τα παιδιά της και ξυλοκοπήθηκε ενώπιόν τους από χωροφύλακες τον Οκτώβριο του 2000, το δικαστήριο του Στρασβούργου καταδίκασε την απόφαση που έλαβε η τουρκική δικαιοσύνη ότι οι κατηγορίες εναντίον των δυνάμεων της τάξης ήταν αβάσιμες.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε όχι μόνον αποδεδειγμένο το γεγονός ότι η ενάγουσα είχε υποστεί ωμή βία, αλλά και ότι το σύστημα της τουρκικής δικαιοσύνης απέτυχε όσον αφορά την προστασία των ανήλικων παιδιών της.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου καταδίκασε επίσης την Τουρκία για την κακομεταχείριση του Σαμπαχατίν Γκιοτζμέν, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 18 ετών και 9 μηνών στην Τουρκία για συμμετοχή στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Ο Γκιοτζμέν έχει όντως υποστεί βασανιστήρια, έκρινε το δικαστήριο του Στρασβούργου και δεν είχε δίκαιη δίκη, ούτε το δικαίωμα σε μια αποτελεσματική προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Το δικαστήριο του Στρασβούργου επιδίκασε στην Τουρκία την καταβολή αποζημιώσεων από 7.500 ως 20.000 ευρώ, στους ενάγοντες για ηθική και υλική βλάβη.

Πηγή: ΑΠΕ

No comments: