Tuesday, October 17, 2006

HUMAN RIGHTS: Condamnation of Turkey by the European Tribunal (GR).

Καθημερινή-Kathimerini: 17-10-06


Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε σήμερα την Τουρκία για το μη σεβασμό στην απαγόρευση των βασανιστηρίων σε τρεις υποθέσεις
ΜΑΛΙΣΤΑ, στη μία από τις υποθέσεις ένα αγοράκι 12 ετών έπεσε θύμα κακομεταχείρισης αστυνομικών. Το δικαστήριο έκρινε πολύ ήπιες τις ποινές που επιβλήθηκαν (φυλάκιση δέκα μηνών με αναστολή) στους αστυνομικούς που ξυλοκόπησαν το 1995 κατά την κράτησή του στο αστυνομικό τμήμα τον 12χρονο τότε Χαλίλ Ιμπραχίμ Οκαλί, που ήταν μαθητευόμενος σε συνεργείο της Σμύρνης και είχε κατηγορηθεί για κλοπή από τον εργοδότη του.

Το δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι η τουρκική δικαιοσύνη δεν έλαβε υπόψη της «την ιδιαίτερη σοβαρότητα» της υπόθεσης αυτής λόγω της ηλικίας του αγοριού που έπεσε θύμα κακομεταχείρισης και ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν δεν μπορούν να έχουν καμία αποτρεπτική ισχύ ώστε να εξασφαλίσουν την πρόληψη άλλων τέτοιων ενεργειών.

Στη δεύτερη υπόθεση, στην οποία η Σουλτάν Ονέρ συνελήφθη εσφαλμένα μαζί με τα παιδιά της και ξυλοκοπήθηκε ενώπιόν τους από χωροφύλακες τον Οκτώβριο του 2000, το δικαστήριο του Στρασβούργου καταδίκασε την απόφαση που έλαβε η τουρκική δικαιοσύνη ότι οι κατηγορίες εναντίον των δυνάμεων της τάξης ήταν αβάσιμες.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε όχι μόνον αποδεδειγμένο το γεγονός ότι η ενάγουσα είχε υποστεί ωμή βία, αλλά και ότι το σύστημα της τουρκικής δικαιοσύνης απέτυχε όσον αφορά την προστασία των ανήλικων παιδιών της.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου καταδίκασε επίσης την Τουρκία για την κακομεταχείριση του Σαμπαχατίν Γκιοτζμέν, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 18 ετών και 9 μηνών στην Τουρκία για συμμετοχή στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Ο Γκιοτζμέν έχει όντως υποστεί βασανιστήρια, έκρινε το δικαστήριο του Στρασβούργου και δεν είχε δίκαιη δίκη, ούτε το δικαίωμα σε μια αποτελεσματική προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Το δικαστήριο του Στρασβούργου επιδίκασε στην Τουρκία την καταβολή αποζημιώσεων από 7.500 ως 20.000 ευρώ, στους ενάγοντες για ηθική και υλική βλάβη.

Πηγή: ΑΠΕ

Monday, October 16, 2006

Illegal Immigrants: A Ping-Pong Ball between Turkey and Greece (GR). [Kathimerini]

Article from "Kathimerini", 15.10.2006

Οι λαθρομετανάστες «μπαλάκι» μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας
Συστηματικές επαναπροωθήσεις αλλοδαπών εκτός συνόρων καταγγέλλουν ΟΗΕ και οργανώσεις

Συσσωρεύονται κατά χιλιάδες στην κερκόπορτα της Ευρώπης, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αφού πρώτα έχουν περιπλανηθεί ρακένδυτοι για εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια, με μοναδική ελπίδα να φωτίζει την απελπισία τους, το πέρασμα στην Ευρώπη, τη γη της Επαγγελίας. Αυτή τη μικρή ελπίδα εκμεταλλεύονται οι λαθρέμποροι. Ομως, αντί να περάσουν στον επίγειο παράδεισο, συχνά, απλώς γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας.

Οι τουρκικές αρχές αφήνουν να γίνεται λαθρεμπόριο ανθρώπων κάτω από τη μύτη τους. Οι ελληνικές αρχές κρυφίως τους απωθούν εκτός ελληνικών συνόρων. Οι Τούρκοι, πάλι παράνομα, τους ξαναστέλνουν πίσω. Ανθρωποι έχουν ζήσει αυτό το εξοντωτικό πηγαινέλα τέσσερις και πέντε φορές. Πολλοί πεθαίνουν στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας. Αλλοι εξαφανίζονται. Κάποιοι, που αν τους δινόταν η ευκαιρία από τις ελληνικές αρχές θα συμπλήρωναν αίτηση για παροχή πολιτικού ασύλου, καταλήγουν στα τουρκικά μπουντρούμια ή στα χέρια τυραννικών δήμιων στις χώρες προέλευσής τους.

Τόσο η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες όσο και η Διεθνής Αμνηστία έχουν επανειλημμένως αναφερθεί στο θέμα αυτών των «σιωπηρών» επαναπροωθήσεων.

Η «υλοτομία»

Σε τέσσερα φυλάκια στο ποτάμι του Εβρου, σε περιοχές που βρίσκονται υπό στρατιωτικό έλεγχο, γύρω στις 4.00 τα χειμωνιάτικα απομεσήμερα και περίπου στις 7.30 το απόγευμα το καλοκαίρι, Ελληνες στρατιώτες, μαζί με συνοριοφύλακες και αστυφύλακες –σύμφωνα με πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων– πηγαίνουν για «υλοτομία». Δηλαδή, περίπου μια φορά τον μήνα τον χειμώνα –όταν δεν έχει πλημμυρίσει το ποτάμι– και περίπου δύο φορές την εβδομάδα, από την Ανοιξη μέχρι το Φθινόπωρο, μεταφέρουν εκτός ελληνικών συνόρων λαθρομετανάστες που έχουν συλληφθεί και κρατούνται στα τμήματα συνοριακής φύλαξης. Σε κανέναν από αυτούς δεν έχει παρασχεθεί η κατοχυρωμένη από τον νόμο ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο για πολιτικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους.

Η εντολή έρχεται από τον ταξίαρχο στο Σουφλί που με εισαγγελική κάλυψη, όπως λέγεται, διατάσσει «ασφαλή αποτροπή» και άμεση επαναπροώθηση λαθρομεταναστών. Μέχρι και ογδόντα με ενενήντα ανθρώπινα ράκη, επιβιβάζονται από τα τμήματα συνοριακής φύλαξης σ’ ένα μικρό λευκό φορτηγάκι, μ’ ένα μικρό παραθυράκι και τα διακριτικά της Ελληνικής Αστυνομίας στη μικρή πινακίδα. Προορισμός: ο εθνικός δρόμος προς την Ορεστιάδα, που προσεγγίζει το ποτάμι.

Τρεις, συνήθως, αξιωματικοί με 5-6 φαντάρους από τα φυλάκια, που είναι οπλισμένοι σαν αστακοί, αναλαμβάνουν την επαναπροώθηση, κατευθυνόμενοι προς το ποτάμι όπου τους περιμένει ο ηλικιωμένος βαρκάρης. Αυτός θα μεταφέρει τους συλληφθέντες απέναντι. Οταν τελειώσει η συνηθισμένη τουρκική περιπολία, τους ανεβάζουν ανά 30 στη βάρκα και τους περνούν απέναντι. Συνήθως η «υλοτομία ολοκληρώνεται επιτυχώς» χωρίς να γίνει αντιληπτή από τους Τούρκους.

Και τιμητικές άδειες

Οι περισσότεροι είναι Κούρδοι, Ιρακινοί, Αφγανοί, που μπορεί να έχουν διασχίσει όλη την Τουρκία με τα πόδια, με το όνειρο να τους δοθεί η ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για πολιτικό άσυλο για να γλιτώσουν τη φωτιά του πολέμου. Κι όμως, η δημοκρατική Ευρώπη τους στερεί το δικαίωμα. Αλλοι είναι από την πρώην ΕΣΣΔ, συνήθως από τη Γεωργία. Οι Τούρκοι, αν τους πιάσουν, τους ξαναγυρνούν πίσω με τον ίδιο τρόπο που τους έχουν διώξει οι Ελληνες. Και το γαϊτανάκι συνεχίζεται... Οι στρατιώτες από τα φυλάκια, πάνω στο ποτάμι, πηγαίνουν σε συγκεκριμένα σημεία και πιάνουν λαθρομετανάστες. Κάθε «κεφάλι» και τιμητική άδεια...

Eρευνα του BBC

Πριν από ένα χρόνο, δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου BBC έκανε ρεπορτάζ για τις παράνομες επαναπροωθήσεις. Ελληνας λιμενικός δήλωνε ότι με τη μέθοδο της «ασφαλούς αποτροπής» διώχνεται το 60% όσων προσπαθούν να φθάσουν σε κάποιο ελληνικό νησί. Οι ελληνικές αρχές δεν διέψευσαν το δημοσίευμα.

Οπως σημειώνει η δικηγόρος κ. Νατάσα Στραχίνη, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου, η «ασφαλής αποτροπή» είναι άνωθεν εντολή που δίδεται επίσημα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στις κατά τόπους λιμενικές αρχές και αποσκοπεί στην αποθάρρυνση των προσφύγων ώστε να μην εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος και κατ’ επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιχείρημα των αρχών για την εφαρμογή της εντολής «ασφαλούς αποτροπής» είναι ότι «οι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκονται σε κίνδυνο».

Η τακτική του Λιμενικού

Οι άνθρωποι αυτοί είναι άνδρες, γυναίκες και παιδιά που στοιβάζονται σε σαπιοκάραβα, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να φθάσουν στην Ευρώπη. Το ταξίδι γίνεται νύχτα και διαρκεί πολλές ώρες, χωρίς προμήθειες φαγητού ή νερού, μέσα σε δριμύ ψύχος και υγρασία. Συχνά οι λαθρέμποροι τους υποχρεώνουν να μπουν στις βάρκες από τα αμπάρια των δουλεμπορικών εν πλω ή τους πετάνε στη θάλασσα 50 περίπου μέτρα μακριά από την ακτή...

Με τον εντοπισμό της «επικίνδυνης» βάρκας, το Λιμενικό ανάβει προβολείς, διατάσσει να σβήσει η μηχανή της βάρκας, τη ρυμπουλκεί προς τα ανοιχτά και συγχρόνως κάνει κύκλους, ώστε με τη δημιουργία έντονων κυματισμών η βάρκα –ακυβέρνητη πλέον– να παρασυρθεί λόγω του καιρού έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει αναφερθεί (τόσο από πρόσφυγες, όσο και από κατοίκους της Αγ. Ερμιόνης και του Καταρράκτη στη Χίο) η χρήση πυροβόλου όπλου για εκφοβισμό.

Τα περισσότερα επεισόδια συμβαίνουν στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Χίου και Σάμου, αλλά και έξω από τη Μυτιλήνη. Οι πληροφορίες λένε ότι πέρα από το Λιμενικό δρα και το Ναυτικό. Εντολές ανωτέρων για πυροβολισμούς δεν υπάρχουν. Υπάρχουν, όμως, ρητές εντολές επαναπροώθησης. Μακριά από μας, κι ας πάνε όπου θέλουν...

Πυροβoλούσαν, αλλά βγήκαμε στην ακτή

«Φύγαμε με μια ξύλινη βάρκα. Είμαστε 55 άνθρωποι. Ανάμεσά μας επτά γυναίκες και τρία παιδιά. Είχαμε ξεκινήσει από τα παράλια της Τουρκίας την προηγούμενη νύχτα. Ταξιδεύαμε με μόνο οδηγό μας τα φώτα τής απέναντι ακτής. Η Ευρώπη μπροστά μας», διηγήθηκε Ιρακινός πρόσφυγας σε μέλη της «Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου» για επιχείρηση «ασφαλούς αποτροπής» στα ανοιχτά του Καρφά Χίου την 1/8/2005. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, που δημοσιεύθηκε στο τοπικό περιοδικό «ΛΑΘΡΑ», «κατά τις 3 τα ξημερώματα μας πλησιάζει σκάφος του λιμενικού. Ρίχνουν πάνω μας τους προβολείς. Φωνάζουμε “βοήθεια”. Απαιτούν να σβήσουμε τη μηχανή. Φωνάζουμε δυνατά. Τους δείχνουμε τα παιδιά που έχουμε μαζί μας. Τους βλέπουμε να απομακρύνονται μέσα στη νύχτα. Συνεχίζουμε να τους καλούμε σε βοήθεια ξανά και ξανά. Προσπαθούμε να βάλουμε μπροστά τη μηχανή. Φοβόμαστε πολύ. Εχει κύματα. Κάποιοι από μας αρχίζουν να κλαίνε. Σχεδόν κανείς μας δεν γνωρίζει να κολυμπά. Εχουν περάσει δύο ώρες που είμαστε ακυβέρνητοι. Κάποια στιγμή επιτέλους η μηχανή παίρνει μπροστά. Βγαίνουμε προς την ακτή. Ενώ είμαστε πολύ κοντά, μας πλησιάζει και πάλι το σκάφος του λιμενικού. Αρχίζουν να πυροβολούν στον αέρα και το νερό προς το μέρος μας. Συνεχίζουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Για πέντε λεπτά τουλάχιστον πυροβολούν προς το μέρος μας. Προσεγγίζουμε την ακτή. Αρχίζουμε να βγαίνουμε έξω...».

Wednesday, October 04, 2006

* Γαιοθερμική Ενέργεια-Geothermal Energy-Energie Géothermique

Γαιοθερμική Ενέργεια :

Η αρχή είναι απλή: παραγωγή θερμικής ή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας τη φυσική θερμότητα του φλοιού της γής.

1. Μαζική παραγωγή

Το πείραμα της Chevilly-Larue. Στη μικρή αυτή γαλλική πόλη βρίσκεται το μεγαλύτερο γαιοθερμικό σύστημα της Ευρώπης. Έχοντας φθάσει σε μία φυσική δεξαμενή νερού θερμοκρασίας 75° C, παίρνουμε το νερό μέχρι το εργοστάσιο που αφαιρεί τη θερμότητα για να τη χρησιμοποιήσει στη θέρμανση των σπιτιών. Στη συνέχεια το νερό επαναπροοθείται στη δεξαμενή του.

2. Ιδιωτική Χρήση

Υπάρχουν τρόμπες θερμότητας για τα σπίτια. Η αρχή είναι ίδια με αυτή της μαζικής παραγωγής: Η τρόμπα μαζεύει τη θερμότητα που βρίσκεται στα διάφορα στοιχεία (υπόγειες δεξαμενές νερού, ήλιος, έδαφος) και την επαναπροοθεί με τη μορφή θερμότητος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση του νερού ή του σπιτιού. Η αρχική εγκατάσταση είναι αρκετά ακριβή, αλλά υπάρχει απόσβεση του κόστους σε δύο ή τρία χρόνια μόλις! Στη συνέχεια το μόνο κόστος που μένει είναι της συντηρήσεως.

Geothermal Power :

The principle is simple : production of thermal or electrical energy using the natural heat found in the earth’s crust.

1. Mass production

The experiment of Chevilly-Larue. In this small French town the biggest geothermal system of Europe can be found. Having reached a natural hot-water reservoir of a temperature of 75°C, water is extracted to the factory which removes the heat to use it for the heating of houses. The water is then recycled to its original reservoir.

2. Private Use

Thermal pumps also exist for private houses. The principal is the same as that of the mass production: The pump collects the heat found in the various elements (water reservoirs, sun, soil) and uses it to heat water or to heat the house itself. The base installation can be quite expensive, but the cost is written off after just two or three years! All that is left after that is the service costs.


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ-USEFUL ADRESSESS:

Chappée
157, avenue Charles-Floquet - 93158 Le Blanc-Mesnil cedex
Tél. : 01 45 91 56 00 - Fax : 01 45 91 59 90
Οικιακές Τρόμπες Θερμότητος.
Semhach
9, rue du lieutenant Le Coz
BP 4 - 94158 Chevilly-Larue
Tél. : 01 46 87 66 22 - Fax : 01 46 87 88 20
Επιχείρηση του Γαιοθερμικού συστήματος της Chevilly-Larue.
Δημαρχείο της Chevilly-Larue
88, avenue du général de Gaulle - 94550 Chevilly-Larue

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ-USEFUL ADRESSESS:

FRANÇAIS :

Centre d'Information sur l'Energie et l'Environnement
Άρθρo βασισμένο στην εκπομπή/Article based on the TV program « Question Maison » France5
geothermie-perspectives
WikipediaFR




ENGLISH :

WikipediaENG
Geothermal Energy
Australian National University Hotrock website
US Department of Energy pages on geothermal energy
A University of Alaska article on geothermal energy

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ-COMPANIES

Avenir
Sofath