Friday, November 28, 2008

«Είστε χώρα κολαστήριο» [Τα Νέα, 28.11.2008]

Το προτώτυπο άρθρο εδώ

Διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί την Ελλάδα ότι «συλλαμβάνει συστηματικά και κρατεί πρόσφυγες αιτούντες άσυλο και άλλους μετανάστες υπό άθλιες συνθήκες, και τους απομακρύνει, κρυφά προς την Τουρκία». Την ίδια ώρα, το περιοδικό «Τime» σε αφιέρωμά του για την «Πρόκληση της μετανάστευσης» χαρακτηρίζει με πρωτοσέλιδο την Ελλάδα ως «την πίσω πόρτα της Ευρώπης».
Σε έκθεση 120 σελίδων με τίτλο «Εγκλωβισμένοι σε μια περιστρεφόμενη πόρτα: Ιρακινοί και άλλοι αιτούντες άσυλο και μετανάστες στην ελληνο-τουρκική είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», η διεθνής οργάνωση Ηuman Rights Watch αναφέρει ότι μέλη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος απωθούν τους μετανάστες εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανοίγοντας τρύπες στις φουσκωτές βάρκες στις οποίες αυτοί επιβαίνουν ή αχρηστεύοντας με άλλον τρόπο τα σκάφη τους. Επίσης, τονίζεται στην έκθεση ότι οι ελληνικές Αρχές παρεμποδίζουν την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου σε όσους καταφέρνουν να φθάσουν στην Ελλάδα και απορρίπτουν σχεδόν όλα τα αιτήματα για άσυλο.

«Η Ελλάδα αρνείται προστασία σε ευάλωτα άτομα και τα κακομεταχειρίζεται κατά τη διάρκεια της κράτησής τους», δήλωσε ο Μπιλ Φρέλικ, διευθυντής προσφυγικής πολιτικής της οργάνωσης και συντάκτης της έκθεσης. «Έως ότου η Ελλάδα διορθώσει την κατάσταση, τα κράτη της Ε.Ε. δεν πρέπει να επιστρέφουν αιτούντες άσυλο στη χώρα αυτή». Η έκθεση αναφέρει επίσης την κακομεταχείριση των μεταναστών από τις τουρκικές μεθοριακές Αρχές και την κράτησή τους «κάτω από απάνθρωπες και ταπεινωτικές συνθήκες». Η έκθεση επικαλείται τη μαρτυρία ενός 34χρονου Ιρακινού που δήλωσε ότι προσπάθησε 10 φορές να μπει στην Ελλάδα: «Μια φορά πέρασα στην Ελλάδα από τον Έβρο και έφτασα στην Κομοτηνή», διηγείται. «Μας φυλάκισαν για πέντε ημέρες και μετά μας πήγαν στο ποτάμι και μας έδιωξαν απέναντι. Ήμασταν 60

ΤΟ «ΤΙΜΕ»

Για «Οδύσσεια των μεταναστών στην Ελλάδα» κάνει λόγο το περιοδικό «Τime», το οποίο χαρακτηρίζει τη χώρα μας «πίσω πόρτα της Ευρώπης»

άτομα. Μας έβαζαν σε μια μικρή βάρκα 10 άτομα τη φορά, μέσα στη νύχτα. Έβρεχε πολύ και οι Έλληνες αστυνομικοί άρχισαν να μας χτυπούν για να πάμε πιο γρήγορα. Έναν που δεν ήθελε να μπει στη βάρκα, τον έδειραν και τον πέταξαν στο ποτάμι. Μας χτυπούσαν με κλομπς».

«Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»
«Η Οδύσσεια των μεταναστών στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του αμερικανικού περιοδικού «Τime» στο ρεπορτάζ του Jeff Ιsraely από τη Μυτιλήνη, ο οποίος γράφει ότι «στα νερά του Αιγαίου υπάρχει μια τεράστια νέα τρύπα που έχει ανοίξει στα σύνορα της Ευρώπης με τις φτωχές και κατεστραμμένες από τον πόλεμο γωνιές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής». «Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος», αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «υπολογίζει ότι περίπου 150.000 από αυτούς θα συλληφθούν στην Ελλάδα μέσα στο 2008, αριθμός τριπλάσιος απ΄ ό,τι πριν από 5 χρόνια. Χιλιάδες άλλοι θα φθάσουν χωρίς να τους εντοπίσει κανείς. “Αντιμετωπίζουμε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης”, δηλώνει ο υπουργός στο περιοδικό. “Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ευρώπη”».


Διαδήλωση για το γκέτο

ΠΕΝΤΕ ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ στην Πάτρα παραπέμφθηκαν χθες με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και συμμετοχής σε κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών. Συνολικά συνελήφθησαν οχτώ ύποπτοι, εκ των οποίων οι τρεις είναι Ιρακινοί δουλέμποροι.

Χθες, εκατοντάδες κάτοικοι της αχαϊκής πρωτεύουσας συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της παραλίας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες «γκέτο» που έχουν διαμορφωθεί στην πόλη. Οι κάτοικοι απέκλεισαν για δύο ώρες την κεντρική είσοδο του λιμανιού, απαιτώντας να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Περίπου 3.000 Αφγανοί και 50 ακτιβιστές παρέμεναν την ίδια ώρα στον πρόχειρο καταυλισμό, ενώ παρούσα ήταν και ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν χρειάστηκε να παρέμβει. Οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από τον πρόχειρο καταυλισμό συνέστησαν σύλλογο με το όνομα «Η πόλις εάλω» και όπως δήλωσαν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

No comments: