Sunday, November 30, 2008

Κάτοικοι και ρατσιστές στον Αγιο Παντελεήμονα [ΙΟΣ του Σαββάτου, Ελευθεροτυπία, 29.11.2008]

ios@enet.gr / www.iospress.gr ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ: ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΨΑΡΡΑ, ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΑΣ

Αυτό που συνέβη την περασμένη Δευτέρα στη γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα δεν το είχαμε ξαναζήσει στην Αθήνα. Η συγκέντρωση «αγανακτισμένων κατοίκων», που οργάνωσε μια ανώνυμη επιτροπή με ένα συγκαλυμμένα ρατσιστικό κάλεσμα, θυμίζει μόνο τις «αυθόρμητες» αντιδράσεις σε λίγα χωριά της επαρχίας που θέλησαν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας να δείξουν στους μετανάστες που δούλευαν στα χωράφια τους «ποιος είναι το αφεντικό».

Η συγκέντρωση υιοθετήθηκε αμέσως από την τοπική οργάνωση του ΛΑΟΣ. Και ήταν επόμενο στη διαμαρτυρία των «αγανακτισμένων κατοίκων» να επικρατήσουν τα συνθήματα της Χρυσής Αυγής, που άλλωστε έγινε δεκτή από ορισμένους συγκεντρωμένους με χειροκροτήματα. «Εξω οι ξένοι απ' την Ελλάδα», «Αλήτες, προδότες, πολιτικοί», «Ο λαός δεν ξεχνά, τους προδότες τούς κρεμά».

Υπήρξε ευτυχώς ο αντίλογος. Η συγκέντρωση πολλαπλάσιας δύναμης αντιρατσιστών έσωσε την τιμή της ελληνικής κοινωνίας και απέτρεψε τη μετατροπή της συγκέντρωσης σε πογκρόμ κατά των μεταναστών, κάτι που επιχείρησε η Χρυσή Αυγή, όπως συνηθίζει με κάθε ευκαιρία.

Μπορεί την τελευταία στιγμή να αποφεύχθηκε το χειρότερο, αλλά ασφαλώς η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη γειτονιά είναι εκρηκτική. Για ακόμη μία φορά σημαντικό ρόλο στο αδιέξοδο έχουν παίξει τα μέσα ενημέρωσης. Πρώτα πρώτα ορισμένα κανάλια, τα οποία συστηματικά και επί μήνες επαναλάμβαναν στερεότυπα παρόμοια ρεπορτάζ, συχνά μάλιστα με τις ίδιες ακριβώς εικόνες, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται συνεχώς η γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα ως κέντρο της εγκληματικότητας των μεταναστών και να καλούνται οι Ελληνες κάτοικοι να τον εγκαταλείψουν.

Αν κάποιος ήθελε να βρει τις αιτίες της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των ξένων στην περιοχή, θα ανακάλυπτε βέβαια εύκολα στη γειτονιά την πολύπαθη κοινότητα των Αφγανών πολιτικών προσφύγων. Φτάνουν μετά από πραγματική Οδύσσεια στη χώρα μας (που, ας μην το ξεχνάμε, μετέχει στον στρατό κατοχής της πατρίδας τους) για να αντιμετωπίσουν την απόλυτη άρνηση των Αρχών να εξετάσουν τις αιτήσεις για άσυλο και να τους προσφέρουν μια στοιχειώδη ανθρώπινη μεταχείριση. Θα ανακάλυπτε ακόμα ότι ο λόγος του εκρηκτικού υπερπληθυσμού τους δεν είναι άλλος από την εκμετάλλευση που υφίστανται από (Ελληνες βέβαια) μεσάζοντες, οι οποίοι τους υπενοικιάζουν άθλια διαμερίσματα για να στοιβαχθούν κατά δεκάδες.

Αυτά όλα, καθώς και την εξοργιστική αδιαφορία των ελληνικών αρχών -όχι της Αστυνομίας, αλλά εκείνων που υποτίθεται ότι πρέπει να φροντίζουν τους πρόσφυγες- δεν αποτέλεσαν αντικείμενο κανενός ρεπορτάζ. Αποκορύφωμα ήταν η στάση της Espresso, η οποία αφιέρωσε το πρωτοσέλιδό της τη μέρα της συγκέντρωσης στους «Ομήρους του Αγίου Παντελεήμονα», και τρεις σελίδες στα «απίστευτα έκτροπα στο γκέτο του αίσχους». Χαρακτηριστική είναι η αρχή του «ρεπορτάζ»: «Αλλοδαποί κτηνοβατούν και σφάζουν αρνιά σε ταράτσες, ζούνε αγκαλιά με κότες, κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλο σαν σακιά και αφοδεύουν όπου βρουν».


Ο ΙΟΣ στο Ιντερνετ

No comments: