Sunday, January 04, 2009

Βροχή τα κατηγορητήρια κατά παραγγελία [ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ E. - 04/01/2009]

Βροχή τα κατηγορητήρια κατά παραγγελία

Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ

Ενα από τα πιο θολά σημεία στο σκηνικό των συγκρούσεων του Δεκεμβρίου είναι αυτό που αφορά τις προσαγωγές και τις συλλήψεις πολιτών από την αστυνομία. Τουλάχιστον 246 άτομα, κυρίως νεαροί, φέρονται να έχουν συλληφθεί και 67 εξ αυτών προφυλακίστηκαν ήδη, κατηγορούμενοι κυρίως για κακουργήματα, ακόμη και με βάση τον τρομονόμο.

Αυτό που δεν θα υπολογιστεί ποτέ με ακρίβεια είναι πόσες εκατοντάδες προσήχθησαν όλες αυτές τις μέρες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) ή σε αστυνομικά τμήματα και ταλαιπωρήθηκαν ή κακοποιήθηκαν χωρίς, τελικά, να συλληφθούν επισήμως και χωρίς, στη συνέχεια, να τολμήσουν να το καταγγείλουν.

Δικηγόροι-ακτιβιστές

Επίσημη καταγραφή όλων αυτών των υποθέσεων δεν υπάρχει και τα στοιχεία που παραθέτουμε αποτελούν τον μέχρι στιγμής απολογισμό μιας ομάδας δικηγόρων.

Πρόκειται για 50-60 νομικούς που ειδικεύονται σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άρχισαν να συγκροτούν την ομάδα από τις πρώτες ημέρες των συγκρούσεων, προκειμένου να παράσχουν νομική βοήθεια στους συλληφθέντες διαδηλωτές.

Οι συγκεκριμένοι δικηγόροι μοίραζαν, κάθε μέρα, «βάρδιες» παρουσίας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και στα σημεία των μαζικών διαδηλώσεων ώστε να είναι άμεσα στη διάθεση των προσαχθέντων. Κατά κανόνα χρειαζόταν να ασκήσουν μεγάλες πιέσεις για να καταφέρουν να δουν τους κρατούμενους, ακόμη και ώρες μετά την προσαγωγή τους.

«Βασικός μας στόχος, όταν συγκροτήσαμε την ομάδα, δεν ήταν σε καμία περίπτωση η προσέλκυση πελατών αλλά το να μπορούμε να παρέχουμε νομική βοήθεια -ουσιαστικά την παρουσία μας- στο στάδιο της προσαγωγής. Γιατί υπάρχει ένα κρίσιμο στάδιο μεταξύ προσαγωγής και επίσημης σύλληψης, που η αστυνομία, εντελώς παρανόμως, αρνείται στον προσαχθέντα να δει δικηγόρο», τονίζει ο Κωνσταντίνος Φαρμακίδης, μέλος της ομάδας.

Οπως εξηγεί ο ίδιος, οι δικηγόροι πληροφορούνταν τα περισσότερα ονόματα των συλληφθέντων μέσα σε λίγη ώρα, χάρη σ' ένα δίκτυο επικοινωνίας που δημιούργησαν (τηλέφωνα της ομάδας ήταν δημοσιευμένα σε αφίσα που κυκλοφόρησε αλλά και στους διαδικτυακούς κόμβους μέσω των οποίων συντονίζονται οι κινητοποιήσεις). «Ακόμη κι αν δεν γνωρίζαμε το όνομα του προσαχθέντα αλλά είχαμε την πληροφορία της προσαγωγής, ζητούσαμε με οποιονδήποτε τρόπο να τον δούμε και να του παράσχουμε νομική υποστήριξη σε αυτά τα πρώτα στάδια που ο άνθρωπος είναι τρομαγμένος και μπορεί να του αποσπάσουν μια ομολογία. Η αστυνομία συστηματικά παρεμπόδιζε την επαφή μαζί τους».

Το ίδιο καταγγέλλεται ότι συνέβη και στις 18 Δεκεμβρίου, μια από τις μέρες με τις χειρότερες συγκρούσεις μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών στην Αθήνα. Τους οκτώ συλληφθέντες οι δικηγόροι καταγγέλλουν ότι τους συνάντησαν 3-4 ώρες μετά την προσαγωγή τους στη ΓΑΔΑ.

Την ημέρα εκείνη οι δικηγόροι διαπίστωσαν ότι η αστυνομία εφάρμοζε μια νέα τακτική: «Περιορίστηκαν πλέον οι μαζικές προσαγωγές και γίνονται συλλήψεις που οδηγούν με βεβαιότητα σε κατηγορίες για κακουργήματα. Οι κατηγορίες αυτές, όμως, βασίζονται σε ελάχιστα στοιχεία -επί της ουσίας μόνο στις καταθέσεις των αστυνομικών- χωρίς να υπάρχουν πειστήρια (π.χ. κατοχή μολότοφ κ.λπ.). Στη συνέχεια οι αστυνομικοί καταμαρτυρούν φοβερά και τρομερά πράγματα, π.χ. ότι "ο τάδε ήταν ο αρχηγός και τον είδαμε να δίνει εντολές στους υπόλοιπους" κ.λπ.», υποστηρίζει ο Κ. Φαρμακίδης.

Η ομάδα των δικηγόρων επικεντρώνει πλέον την έρευνά της στα κατηγορητήρια και τις δικογραφίες των υποθέσεων. Τους ανησυχεί ιδιαίτερα η υπόθεση της Λάρισας, επειδή στους 19 από τους 25 συλληφθέντες (για τις καταστροφές που έγιναν στην πόλη στις 7 Δεκεμβρίου) ασκήθηκαν ποινικές διώξεις με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο: Κατηγορούνται μεταξύ άλλων για συγκρότηση «δομημένης και με διαρκή δράση ομάδας/εγκληματικής οργάνωσης».

Ξύλο σε μαθητές

Οι 17 από αυτούς είναι ανήλικοι μαθητές (οι υπόλοιποι είναι φοιτητές και μετανάστες) και καταγγέλλεται ότι ξυλοκοπήθηκαν και κρατήθηκαν από την αστυνομία χωρίς να ειδοποιηθούν εγκαίρως οι γονείς τους και χωρίς να τους επιτραπεί να δουν δικηγόρο.

Πολύ πιο ασαφής είναι η εικόνα γύρω από τις προσαγωγές που έγιναν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, προσαγωγές που αφορούσαν κυρίως αλλοδαπούς.

Οι δικηγόροι καταγγέλλουν πως «πολλές φορές όχι μόνο δεν τους δίνουν διερμηνέα αλλά τους βάζουν να υπογράψουν χαρτιά που δεν τους έχουν μεταφράσει».

Το επόμενο διάστημα η ομάδα των δικηγόρων σκέφτεται να εκδώσει και κάποια νομικά βοηθήματα προς τους πολίτες, για την περίπτωση που συλληφθούν.

Γιατί, αν ευσταθούν οι καταγγελίες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες, η υπόθεση των προσαγωγών και των συλλήψεων δεν φαίνεται να αφορά μόνο τους συμμετέχοντες στα επεισόδια. Αφορά και απλούς διαδηλωτές ή ακόμη και περαστικούς που βρέθηκαν «στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή», δηλαδή πολίτες εντελώς απροετοίμαστους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους μπροστά στον... υπερβάλλοντα ζήλο που επιδεικνύουν οι αστυνομικές αρχές.


boubouka@enet.gr


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 04/01/2009

No comments: