Wednesday, December 17, 2008

Χάιδεψαν... τις ζαρντινιέρες [ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/12/2008]

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΤΟΥΣ 8 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

Χάιδεψαν... τις ζαρντινιέρες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ

Από 15 έως 39 μήνες φυλάκιση επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης στους οκτώ αστυνομικούς κατηγορούμενους για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου Αυγουστίνου Δημητρίου στην υπόθεση της «ζαρντινιέρας». Η απόφαση προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες που εξελίχθηκαν σε δυναμικό συλλαλητήριο, ενώ εξέδωσαν ανακοινώσεις κόμματα και νεολαίες.

Περισσότεροι από 300 συγκεντρωμένοι άρχισαν να πετούν αβγά, πέτρες και μπογιές μόλις άκουσαν την απόφαση
Το δικαστήριο καταδίκασε με τρία χρόνια τους τρεις αστυνομικούς που γρονθοκόπησαν τον σπουδαστή και με 3,3 χρόνια τον τέταρτο που ήταν κατηγορούμενος επιπλέον επειδή πέταξε τον σκούφο από το κεφάλι του παθόντος. Επίσης μετέτρεψε την ποινή των παραπάνω σε εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα. Ακόμα, με ποινή 15 μηνών, με τριετή αναστολή, καταδίκασε τους υπόλοιπους τέσσερις που δεν χτύπησαν αλλά παρείχαν ψυχική συνδρομή στους συναδέλφους τους, με βάση το αποδεικτικό υλικό. Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου σε όλους τους κατηγορουμένους και αποφάσισε η έφεσή τους να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

4+3+1

Οι δικαστές δέχτηκαν ότι: οι τέσσερις προξένησαν σωματική βλάβη που είχε τον χαρακτήρα της επικίνδυνης για τη ζωή του παθόντος, οι τρεις συνέδραμαν ηθικά τούς παραπάνω και ότι ο τέως διευθυντής της Κρατικής Ασφάλειας ήταν απλός συνεργός με την έννοια της αρνητικής συνδρομής του στην αποτροπή του ξυλοδαρμού. Ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την απαλλαγή του τελευταίου, ενώ χθες πρότεινε μικρότερη ποινή απ' αυτή που επέβαλε τελικά το Τριμελές Εφετείο, για το αδίκημα της «επικίνδυνης σωματικής βλάβης».

Μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί εμφανίστηκαν δυσαρεστημένοι με την παραπάνω απόφαση, ενώ σε πηγαδάκι που σχημάτισαν μεταξύ τους ακούστηκαν να λένε: «Μας επέβαλαν τέτοια ποινή. Τι είμαστε, εγκληματίες;».

Ο Αυγουστίνος Δημητρίου χτες
Ο Αυγουστίνος Δημητρίου δήλωσε δικαιωμένος από την απόφαση. Ακόμη εξέφρασε την ενόχλησή του που δεν οδηγήθηκε κάποιος από τους κατηγορούμενους στη φυλακή και την εκτίμησή του ότι θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες οι ποινές. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δικηγόρος του, ο οποίος για άλλη μία φορά δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα ΜΜΕ για την αποκάλυψη του ξυλοδαρμού. Ο πατέρας του Αυγουστίνου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αδικοχαμένου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου προσθέτοντας ότι «τον 15χρονο τον σκότωσαν σωματικά, ενώ τον γιο μου ψυχικά...».

Εξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, εν όψει της δίκης, συγκεντρώθηκαν περίπου 300 άτομα που φώναζαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας. Μόλις έμαθαν την απόφαση άρχισαν να πετούν αβγά, μπουκάλια, πέτρες και κόκκινες μπογιές στους αστυνομικούς των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένοι μπροστά τους. Οταν ένας αστυνομικός εκσφενδόνισε προς τους διαδηλωτές ένα κομμάτι μάρμαρο, δέχτηκε επίθεση και χρειάστηκε η συνδρομή των συναδέλφων του που απάντησαν με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και ρίψη βομβών κρότου-λάμψης. Το μπλοκ αποχώρησε συντεταγμένα προς την οδό Εγνατία και οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την κατειλημμένη Σχολή Θεάτρου.

«Πραίτορες»

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι «η απόφαση του δικαστηρίου επιβραβεύει πανηγυρικά την κυβερνητική πολιτική, που μετέτρεψε την ΕΛ.ΑΣ., από Σώμα που υπηρετεί τον πολίτη, σε Σώμα "πραιτόρων"». Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι «η ευθύνη για την ατιμωρησία δεν βαραίνει μόνο το δικαστήριο αλλά και τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που διαμόρφωσαν το νομικό πλαίσιο».

«Οι ποινές στους οκτώ αστυνομικούς δεν αντιστοιχούν με το βάρος των πράξεών τους», επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Νεολαία του Συνασπισμού έκανε λόγο για καθεστώς ατιμωρησίας των σερίφηδων-αστυνομικών.

Απόφαση-χάδι χαρακτηρίζει η Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, επισημαίνοντας ότι «η εξοργιστική ατιμωρησία για τους αστυνομικούς νταήδες, η ίδια που όπλισε το χέρι του αστυνομικού που δολοφόνησε τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο, δεν φαίνεται να έχει τέλος».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/12/2008

Σχόλιο:
Αυτό θα πει δικαιοσύνη! Ακόμα και μετά την άνευ προηγουμένου αντίδραση της νεολαίας - και μάλιστα εν τω μέσω αυτής - τα δίποδα κτήνη που επιτέθηκαν με τον πίο άνανδρο και βίαιο τρόπο, αγνοώντας κάθε έννοια ηθικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντί να τιμωρηθούν παραδεθγματικά, δικαιώνονται με τον πιό χυδαίο τρόπο. Το μόνο που αποδείχτηκε για ακόμα μία φορά είναι η σαπίλα που διαρρέει κάθε επίπεδο της σημερινής ελληνικής κοινωνίας. Και μετά υπάρχουν ακόμα ορισμένοι που απορούν γιατί επαναστατεί η νεολαία!

No comments: