Monday, December 29, 2008

Βιάζεται το 62% των νεαρών γυναικών [ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/12/2008]

ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟ, ΜΑΛΤΑ, ΛΕΤΟΝΙΑ, ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Βιάζεται το 62% των νεαρών γυναικών

Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ

Πάνω από έξι στις δέκα γυναίκες (62,5%) έχουν πέσει θύμα βιασμού στα ραντεβού τους, ενώ πάνω από οκτώ στις δέκα (85%) δηλώνουν ότι ο σύντροφός τους τους έχει σκίσει τα ρούχα και τις έχει βιάσει κατά τη σεξουαλική πράξη προσβλέποντας μόνο στη δική του ικανοποίηση. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που έγινε σε Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Λετονία και Λιθουανία με δείγμα 1.600 γυναίκες (462 στην Ελλάδα) ηλικίας 18-24 ετών, στην πλειονότητά τους φοιτήτριες.

Η έρευνα διήρκεσε δυο χρόνια (Αύγουστος 2006-Οκτώβριος 2008) υπό την εποπτεία του Μεσογειακού Κέντρου Σπουδών Φύλου Ισότητας της Κύπρου και χρηματοδότηση της Κομισιόν. Διαπιστώθηκε ότι η βία των ανδρών προέρχεται από τη ζήλια, τη χρήση ουσιών (κυρίως αλκοόλ), αλλά και τις νοοτροπίες με τις οποίες είναι μεγαλωμένοι οι άνδρες.

Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι στη χώρα μας:

* Το 52% των γυναικών που συμμετείχαν ήταν 24 ετών, το 34% μεταξύ 18 και 23 ετών και το 14% του δείγματος ήταν 18 ετών.

* Το 96% είχαν διαφορά ηλικίας με τον σύντροφό τους 7-10 χρόνια.

* Το 80% προέρχονταν από αστικές περιοχές.

* Το 87% ήταν ελληνικής και το 5,5% άλλης ιθαγένειας, ενώ το 7,5% προέρχονταν από την Αλβανία.

* Το 60% δεν εργάζονταν και από αυτές το 64% είναι ανύπαντρες. Το 25%, εξ αυτών, σήμερα είναι παντρεμένες.

* Το 91% δήλωσαν ότι άρχισαν την σεξουαλική τους ζωή από μαθήτριες, 45% ότι είχαν φλέρτ μεταξύ 15-16 ετών και 40% ότι οι πρώτες σεξουαλικές επαφές τους ήταν μεταξύ 16-17 ετών.

* Το 98,5% απάντησαν ότι «στις ιδιαίτερες στιγμές, οι σύντροφοί τους ξεκινούν καλά αλλά στη πορεία... αγριεύουν, ζητώντας περίεργα».

* Το 62,5% δήλωσαν ότι έχουν πέσει θύμα βιασμού στα ραντεβού τους.

* Το 85% αποκάλυψαν ότι στο σεξ ο σύντροφός τους τούς έσκισε τα ρούχα και τις βίασε, προσβλέποντας στην ατομική του ικανοποίηση, αδιαφορώντας για τη σύντροφό του.

* Το 30% παραδέχθηκαν ότι οι σύντροφοί τους άσκησαν πάνω τους σωματική βία και το 19% ότι χρησιμοποίησαν και σεξουαλικά βοηθήματα.

Επίσης: οι βιασθείσες δήλωσαν ότι πλέον αισθάνονται φόβο για τους ανθρώπους, ενοχές και ψυχρότητα για τους άνδρες και ντροπή.

* Μία στις 4 γυναίκες δεν γνώριζαν ότι ο βιασμός είναι παράνομη πράξη και ότι μπορούσαν να μηνύσουν τον δράστη. (!)

* Λίγες γνώριζαν ότι και ο συζυγικός βιασμός έχει αναγνωριστεί ως έγκλημα.

* Μία στις 4 γυναίκες δεν γνώριζαν πώς θα αντιδράσουν σε μια τέτοια περίπτωση, ιδίως αν ο δράστης είναι φιλικό πρόσωπο ή του στενού κοινωνικού περιβάλλοντος.

* Οι 18χρονες γνώριζαν τη διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις βιασμού. Δηλαδή την επίσκεψη σε γιατρό με τη βοήθεια φίλου, την κατάθεση μήνυσης στην Αστυνομία, την υποστήριξη από τις γυναικείες οργανώσεις, για τις οποίες είχαν ενημερωθεί από τα ΜΜΕ όταν καλύπτουν ανάλογα περιστατικά βίας.

Στην Ελλάδα, η έρευνα έγινε από το Ινστιτούτο Ισότητας (υπεύθυνη η κ. Νάντια Γεωργακοπούλου), που ασχολείται με θέματα, που αφορούν τη βία σε βάρος των γυναικών. Στην Κύπρο τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν ανάλογα, ενώ στις χώρες της Βαλτικής καθοριστικό ρόλο στους βιασμούς γυναικών «παίζει» η κατανάλωση αλκοόλ. Λιγότερα ποσοστά βιασμών διαπιστώθηκαν στη Μάλτα. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/12/2008

1 comment:

Anonymous said...

Το ποσοστό είναι τραγικά μεγάλο και αυτό μου δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την επιλογή δείγματος και την εγκυρότητα της έρευνας. Η Ελλάδα είναι πολύ συντηρητική κοινωνία και οι σχέσεις μεταξύ των φύλων προβληματικές. Ίσως τα κριτήρια του τι είναι βιασμός και τι δεν είναι να ήταν πολύ ευρεία καθορισμένα. Εάν 6 στις 10 ελληνίδες βιάζονταν τότε θα ήταν θέμα που συζητιέται, θα είχαν ακουστεί τα θύματα.
Ελπίζω να είναι αναληθή τα αποτελέσματα της έρευνας. Εάν όμως το αποτέλεσμα είναι αληθές τότε εξηγεί τη συντηρητική και φοβισμένη συμπεριφορά της ελληνίδας.