Monday, December 29, 2008

Τρομοκρατία εποχής τσιφλικάδων [ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/12/2008, Τα Νέα [29.12.2008]+Σχόλιο

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΒΙΤΡΙΟΛΙ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΒΟΗΤΕΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΟΥΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Τρομοκρατία εποχής τσιφλικάδων

Σταθερή είναι η κατάσταση της υγείας της Κωνσταντίνας Κούνεβα, γραμματέως στο Παναττικό Σωματείο Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) που το βράδυ της περασμένης Δευτέρας δέχθηκε επίθεση με καυστικό οξύ έξω από το σπίτι της, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό της. Εχει σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο, το οξύ έχει κάψει φάρυγγα και λάρυγγα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει προβλήματα στην ομιλία, ενώ κινδυνεύει και η όρασή της από το ένα μάτι.

Σειρά εκδηλώσεων αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας ξεσήκωσε η επίθεση σε βάρος της -που αν έχει σχέση με τη συνδικαλιστική της δράση αποκτά επικίνδυνα αναχρονιστικές διαστάσεις- ενώ χαρακτηρίστηκε ως «δολοφονική ενέργεια» από συνδικαλιστικά σωματεία, καθώς η άτυχη γυναίκα δεχόταν «αφόρητες πιέσεις για τη συνδικαλιστική της δραστηριότητα», όπως κατήγγειλε στην «Ε» (24/12) συνάδελφός της συνδικαλίστρια.

Κωνσταντίνα Κούνεβα: Εχει σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο, το οξύ έχει κάψει φάρυγγα και λάρυγγα ενώ κινδυνεύει και η όρασή της
Την Παρασκευή το απόγευμα, αναρχικοί-αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στο οποίο νοσηλεύεται.

Το Σαββατοκύριακο συνάδελφοί της κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης του ΗΣΑΠ, όπου και εργαζόταν, και πραγματοποίησαν πορεία προς το νοσοκομείο καταγγέλλοντας «την εργοδοτική τρομοκρατία» των εργολάβων καθαρισμού που καταπατούν κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων και ειδικότερα την πανελλαδική εταιρεία καθαρισμού και υπενοικίασης εργατών, στην οποία εργαζόταν, που έχει αναλάβει εργολαβικά την καθαριότητα του ΗΣΑΠ. Σε κείμενό τους, καταγγέλλουν την καθημερινότητα της εργοδοτικής παρανομίας και ανάμεσα σε άλλα «λευκές συμβάσεις»:

«Δουλεύουν 6 ώρες και πληρώνονται για 4,5 (μισθός και ένσημα) για να μην ξεπερνούν τις 30 ώρες, ώστε να γλιτώνει το αφεντικό την ένταξή τους στα βαρέα». Ως «αφεντικό» κατονομάζεται στέλεχος κόμματος που είχε στήσει και εργοδοτικό σωματείο.

Την επίθεση καταδικάζουν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΠΑΜΕ, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, καλώντας τις Αρχές να διαλευκάνουν την υπόθεση, ενώ οι έρευνες των αστυνομικών για τον εντοπισμό των δραστών συνεχίζονται στο σκοτάδι.


ΙΩ.Σ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/12/2008


Οικονομική ενίσχυση

! Για την οικονομική ενίσχυση της συνδικαλίστριας ανοίχτηκε τραπεζικός λογαριασμός (Τράπεζα Πειραιώς, DECHEBA ELENA KUNEVA KOSTADINKA NIKOLOVA, ΙΒΑΝ: GR 28 0172 0120 0050 1201 9021 277, BIC: PIRBGRAA).


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΤΗΝ «Ε»:

«Να ελέγξουν τη μαύρη εργασία και θα σωθούν τα Ταμεία»

«Αδιαφορούν για τη μαύρη εργασία» ήταν ο τίτλος στη συνέντευξη που είχε δώσει η άτυχη γυναίκα ένα χρόνο πριν στην «Ε» (10/12/2007) στις Μ. Δέδε και Χ. Παπασταθοπούλου.

Αντιγράφουμε:

«Η Κωνσταντίνα Κούνεβα ήρθε στην Ελλάδα από την πατρίδα της τη Βουλγαρία πριν από 6 χρόνια μαζί με τη μητέρα της και τον μοναχογιό της. Εκεί ήταν ιστορικός επιστήμονας (...)

Σχεδόν πέντε χρόνια τώρα κάνει αυτή τη δουλειά και σήμερα εργάζεται στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι. Πεντέμισι το απόγευμα με 11.30 το βράδυ το ωράριό της... Και ο μισθός της; Γύρω στα 560 ευρώ. Αυτά είναι και τα μοναδικά χρήματα με τα οποία πλέον πρέπει να ζήσουν η Κωνσταντίνα, ο 10χρονος γιος της, μαθητής τής Δ' Δημοτικού, και η 67χρονη μητέρα της.

Νέα γυναίκα, αλλά κουρασμένη... υποστηρίζει ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα για τον κλάδο τους είναι η εξαίρεσή τους από τα βαρέα και ανθυγιεινά.

"Πολλές γυναίκες που κάνουν αυτή τη δουλειά παθαίνουν καρκίνο, έχουν αναπνευστικά προβλήματα από τα απορρυπαντικά που εισπνέουν και από τα σκουπίδια. Αφήστε τα ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά. Είναι δυνατόν να βγάζουν τις καθαρίστριες από τα ανθυγιεινά;" λέει η Κωνσταντίνα και προσθέτει: «Δεν χρειάζεται ν' αυξήσουν τα όρια ηλικίας, εκείνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να ελέγξουν τη μαύρη εργασία. Οι εταιρείες που δουλεύουμε υποτίθεται ότι δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν το κοινό, αλλά τελικά φαίνεται ότι ιδρύθηκαν για να πλουτίζουν οι ιδιοκτήτες τους. Αν το κράτος είχε μειώσει τη μαύρη εργασία, δεν θα είχαν σήμερα προβλήματα τα Ταμεία και στα 40 θα μπορούσαν να βγαίνουν οι γυναίκες με βαρέα ένσημα στη σύνταξη».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/12/2008

Σε κρίσιμη κατάσταση η συνδικαλίστρια που δέχθηκε επίθεση με οξύ
Άγνωστοι οι δράστες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008
Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2008 14:33
Web-Only
[Εκτύπωση] [Αποστολή με Email] [Μικρότερη Γραμματοσειρά] [Μεγαλύτερη Γραμματοσειρά]

Στον Ευαγγελισμό νοσηλεύεται η Κ. Κούνεβα.

Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» συνεχίζει να νοσηλεύεται η γραμματέας του Παναττικού Σωματείου Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου δέχθηκε δολοφονική επίθεση με οξύ από αγνώστους.

Η άτυχη γυναίκα επέστρεφε στο σπίτι της, στα Ανω Πετράλωνα, όταν δύο άγνωστοι που βρίσκονταν σε αυτοκίνητο την περιέλουσαν με ισχυρό οξύ.

Το θύμα κινδυνεύει να χάσει την όρασή του από το ένα μάτι, αντιμετωπίζει προβλήματα στην ομιλία καθώς το οξύ έχει κάψει φάρυγγα και λάρυγγα, ενώ έχει σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο.

Η Κούνεβα, που ήρθε πριν από οκτώ χρόνια στη χώρα μας από την Βουλγαρία, είχε βρεθεί στο στόχαστρο για τη συνδικαλιστική της δράση και δεχόταν, όπως και άλλα μέλη του σωματείου, τηλεφωνικές απειλές.

Την δολοφονική επίθεση καταδίκασαν οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΠΑΜΕ, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ζητώντας ταχεία διελεύκανση της υπόθεσης. Οι έρευνες κινούνται προς το παρόν στο σκοτάδι.

Την περασμένη Παρασκεή έγινε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το νοσοκομείο, ενώ το Σάββατο συνάδελφοί της κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης του ΗΣΑΠ, όπου και εργαζόταν, και πραγματοποίησαν πορεία προς το νοσοκομείο.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ότι ενώ οι καθαρίστριες εργάζονται έξι ώρες πληρώνονται για 4,5 ώρες, ώστε οι εργοδότες τους να αποφύγουν την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και την πληρωμή αυξημένων εισφορών.

Το θύμα της επίθεσης πρωτοστατούσε στην συνδικαλιστική οργάνωση των καθαριστριών και την διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας.

Τα Νέα [29.12.2008]
...........................................................................
ΣΧΟΛΙΟ
Τί έγινε; Σίγησαν οι υπερσσπιστές της κοινωνικής ησυχίας και του status quo; Που ειναι τα σχόλιά σας λεβεντόπεδα; Μήπως ήταν (και) ενάντια σε τέτοιου είδους συμπεριφορές που επαναστάτησε η ελληνική νεολαία; Ντροπή και όνειδος για τη διεθνή εικόνα της χώρας είναι αυτά τα επεισόδια εργασιακής καταπιέσεως και ρατσισμού, με φασιστίζουσες συμπεριφορές που νομίζουν ότι με τη βία μπορούν να υποτάξουν τα δημοκρατικά πνεύματα. Οφείλουμε όλοι να αντιδράσουμε και να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο αύριο για όλους.
Ζητώ συγγνώμη κα Κούνεβα, που και εγώ άφησα να υπάρχουν και να αναπτύσσονται τέτοια άθλια ανθρωποειδή στην κοινωνία μας. Ζητώ συγγνώμη και για τη βία που υποστήκατε με τη μορφή αυτής της άναδρης επιθέσεως αλλά και για την καθημερινή βία που υφίστασθε και εσείς και οι χιλιάδες άλλοι και άλλες αλλοδαποί που εργάζονται δίπλα μας σε έναν εργασιακό μεσαίωνα δουλωτικής εκμετάλλευσης. Συγγνώμη. Ελπίζω να μπορέσουμε κάποτε κάτι να αλλάξουμε.

No comments: