Wednesday, December 31, 2008

«Παίζουν» με τα όπλα [Τα Νέα, 31.12.2008]+ Σχόλιο

«Παίζουν» με τα όπλα
Στο προεκλογικό παιχνίδι εξοπλισμοί, προμήθειες και θητεία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας ldimakas@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Πρωτότυπο:

Εντολές για ετοιμότητα δρομολόγησης κάποιων από τις προμήθειες όπλων που εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται στη λίστα προτεραιοτήτων έχουν δοθεί το τελευταίο διάστημα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Η διαφαινόμενη κινητικότητα στις προμήθειες εν μέσω οικονομικής κρίσης συμπίπτει χρονικά με την προώθηση σχεδίου για εννιάμηνη θητεία στον Στρατό Ξηράς. Ερμηνεύονται δε από κοινού είτε ως συμβολή της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας στην «αλλαγή κλίματος» που επιδιώκει η κυβέρνηση είτε ως καταγραφή τους στα «επιτεύγματα» απολογισμού, αν τυχόν ο ανασχηματισμός αγγίξει τη Μεσογείων ή προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Στο σκηνικό θα πρέπει να προστεθούν ωστόσο και οι ασφυκτικές πιέσεις των Γενικών Επιτελείων για προώθηση των καθηλωμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς οι ελλείψεις σε σημαντικούς τομείς της άμυνας και σε ανταλλακτικά- πυρομαχικά έχουν προκαλέσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο και τη Θράκη.

Πρόγραμμα 11 δισ. ευρώ
Το ύψος του ισχύοντος πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος ανέρχεται σε περίπου 11 δισ. ευρώ, ωστόσο οι ανειλημμένες υποχρεώσεις αποπληρωμής και οι ετήσιες οροφές δαπανών που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών θέτουν, όπως λένε πηγές του «Πενταγώνου», αυστηρή σειρά προτεραιοτήτων- γεγονός που εντείνει ακόμα πιο πολύ τον ανταγωνισμό μεταξύ ξένων πρεσβειών και εταιρειών όπλων. Το κλίμα αυτό ενισχύουν πληροφορίες από κορυφαίες πηγές του «Πενταγώνου», που τις τελευταίες ημέρες δεν απέκλειαν άμεση δρομολόγηση διαδικασιών από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών.

Στρατιωτικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι ήδη έχουν ετοιμαστεί ή επικαιροποιηθεί οι προδιαγραφές για μια σειρά μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων- μαχητικά, φρεγάτες, ελικόπτερα έρευνας/ διάσωσης, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και εκπαίδευσης, πυρομαχικά αρμάτων κ.ά. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Άμυνας, διά της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, μπορεί ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει «είτε σε διεθνείς διαγωνισμούς είτε σε διακρατικές συμφωνίες με απευθείας ανάθεση». Το ενδεχόμενο της απευθείας ανάθεσης «δεν πρέπει να αποκλείεται βάσει του νόμου», υποστηρίζουν πηγές του «Πενταγώνου» και επικαλούνται για τον λόγο αυτόν είτε λόγους ομοιοτυπίας είτε εξωτερικής πολιτικής.
Τρέχουν παλαιότερες συμβάσεις

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ διάστημα- πέραν των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων- έχει επιταχυνθεί η διαδικασία επίλυσης προβλημάτων- με ή χωρίς εισαγωγικά- από παλαιότερες συμβάσεις και ετοιμάζεται η παραλαβή οπλικών συστημάτων. Στην κατηγορία αυτή, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, περιλαμβάνονται τα 12 ελικόπτερα Απάτσι που βρίσκονται στα Μέγαρα από το 2006 και τα υποβρύχια «214» που φαίνεται ότι διορθώθηκαν και βρίσκονται «εντός προδιαγραφών», ενώ πλέον πιστοποιούνται από τις γερμανικές αρχές. Με την έναρξη του 2009 πηγές του Πολεμικού Ναυτικού ευελπιστούν ότι θα λυθούν κάποιες οικονομικές εκκρεμότητες και θα αναθεωρηθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού παλαιών υποβρυχίων με παραχώρηση- στο ίδιο τίμημα- καινούργιων. Στην τελική φάση βρίσκεται και η προετοιμασία υπογραφής διακρατικής συμφωνίας με τη Ρωσία ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τα 420 τεθωρακισμένα, με ποσοστό συμπαραγωγής της Ελλάδας 35%. Επίσης, έκλεισαν στο Παρίσι οι διαπραγματεύσεις για αγορά δύο επιπλέον ελικοπτέρων Super Ρuma έρευνας και διάσωσης- προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία προμήθειας 15 ελικοπτέρων για τον ίδιο σκοπό. Τέλος ολοκληρώθηκε πρόσφατα η παραλαβή από την Πολεμική Αεροπορία των 4 «ιπταμένων ραντάρ» τύπου Εrieye, τα οποία μάλιστα αξιοποιήθηκαν και σε συμμαχική άσκηση.


............................................................................
Σχόλιο

Πώς; ΜΟΝΟ 11 δις για όπλα τα επόμενα 5 χρόνια; Αίσχος! Μήπως να κόβαμε τίποτα από τον προϋπολογισμό της Παιδείας; Πώς θα προκόψει επιτέλους αυτός ο τόπος; Και μην ξεχνάτε με την περαιτέρω αποδυνάμωση της Παιδείας, θα αποδυναμωθούν αυτοί οι παλιοφοιτητές που κάνουν και διαδηλώσεις...Και αν επιμέινουν, θα μπορέσουμε εν πάσει περιπτώσει να περάσουμε στο Plan B, που λένε και οι νταβατζήδες μας...ούπς, σόρρυ! εννοώ οι φίλοι και σύμμαχοί μας Αμερικάνοι. Πλάν Β: πλακώνουμε τα κ...παιδα με τα νέα όπλα που μόλις αγοράσαμε!
Εύγε! Λαμπρά!

No comments: