Wednesday, December 31, 2008

Κonstantina Kouneva [Kathimerini 31.12.2008, Eleutherotypia 31.12.2008]

Σήμερα η πρώτη της επέμβαση

Της Χριστινας Κοψινη

Στην πρώτη, από σειρά επεμβάσεων, υποβάλλεται σήμερα η Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία νοσηλεύεται από τα ξημερώματα της προηγούμενης Τρίτης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού. Η γεν. γραμματέας του Παναττικού Σωματείου καθαριστών και οικιακών βοηθών, έπεσε θύμα επίθεσης στις 22 Δεκεμβρίου το βράδυ από δύο άνδρες, οι οποίοι την περιέλουσαν με βιτριόλι.

Εκτός από τα προβλήματα όρασης η γυναίκα υπέστη σημαντικές βλάβες σε ζωτικά όργανα. Οι θεράποντες γιατροί εκτιμούν ότι η αποκατάσταση θα είναι μακρόχρονη. Η ίδια έχει αντίληψη του περιβάλλοντος αν και δεν μπορεί να μιλήσει .

Προχθές τοποθετήθηκε φύλαξη έξω από το χώρο νοσηλείας, ενώ οι έρευνες της Αστυνομίας προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Το τελευταίο γεγονός, ανάγκασε τους προέδρους της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ, κ. Γ. Παναγόπουλο και Στ. Σαλουφάκου να ζητήσουν χθες από τις αρχές την ανάληψη πρωτοβουλίας, ώστε με εισαγγελική παραγγελία να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο.

Εν τω μεταξύ, ένα ευρύ δίκτυο αλληλεγγύης προς την οικογένεια της Κούνεβα αναπτύσσεται σε όλη τη χώρα. Αυτόνομες ομάδες, συνδικάτα όπως Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων η οποία την ίδια κιόλας ημέρα της επίθεσης κάλεσε τα μέλη της να συμβάλουν οικονομικά, το ΕΚΑ, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, τα σωματεία των ΗΣΑΠ και ανώνυμοι πολίτες δηλώνουν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους. Την πρώτη ημέρα βρέθηκε στον Ευαγγελισμό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, ενώ τη συμβολή του εξέφρασε και ο πρώην υφυπουργός Αμυνας, κ. Μιχαλολιάκος. Χθες, ομάδα νέων προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), αναρτώντας πανό στα βουλγαρικά και τα ελληνικά χωρίς να εμποδίζει τη λειτουργία των σωματείων που εργάζονται στο χώρο, ενώ έντονο ενδιαφέρον εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας της Βουλγαρίας και τα συνδικάτα της χώρας. Σύμφωνα με το βουλγαρικό τύπο η χρήση καυστικού υγρού αποτελεί συνήθη μέθοδο για τη μαφία που δρα στη χώρα. Οσοι επιθυμούν να συμβάλουν οικονομικά μπορούν να καταθέσουν χρήματα στον λογαριασμό 5012-019021-277 Tράπεζα Πειραιώς για Decheva Ellena Todor και Κonstantina Kouneva.


ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ Μ. ΛΙΑΠΗ

«Στόχευσαν το εργατικό κίνημα»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Στην ΙΩΑΝΝΑ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

«Η επίθεση στο πρόσωπο της Κωνσταντίνας στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά του γυναικείου και του εργατικού κινήματος», μας λέει η Μαρία Λιάπη, ερευνήτρια, μέλος του Δικτύου Ενίσχυσης και Στήριξης Μεταναστριών ΔΕΣΜΕ, το οποίο από συστάσεώς του, πριν από μερικούς μήνες, έχει θέσει το θέμα της εργασιακής εκμετάλλευσης μεταναστριών σε υπηρεσίες φροντίδας και καθαριότητας. Συζητήσαμε μαζί της για το περιστατικό και τις προεκτάσεις του.


***Τι μπορεί να δείχνει η επίθεση σε μια μετανάστρια, εργαζόμενη μητέρα και εκλεγμένη συνδικαλίστρια;

* «Οι ιδιότητες της Κωνσταντίνας την είχαν ήδη στοχοποιήσει πριν ακόμη δεχθεί την επίθεση. Καθώς δεν είναι αυτονόητο ότι μια μετανάστρια, καθημερινά αντιμέτωπη με την απώλεια της δυνατότητας νόμιμης παραμονής, που εργάζεται σε ένα χώρο βασίλειο της ανυπαρξίας εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μπορεί να είναι και συγχρόνως συνδικαλίστρια διεκδικώντας στοιχειώδη δικαιώματα».

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα
***Μήπως είναι οι συνθήκες και οι όροι εργασίας στον τομέα καθαριότητας ο λόγος που εξαρχής αρκετοί μίλησαν για εργοδοτική τρομοκρατία;

* «Η μεγάλη πλειοψηφία στην Παναττική Ενωση Καθαριστών/τριών και οικιακών εργαζομένων αποτελείται από μετανάστριες. Είναι ένα από τα ελάχιστα σωματεία με εκλεγμένο μέλος της διοίκησης μετανάστρια. Καλύπτει όσες/όσους εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας κτιρίων (δημόσιων και ιδιωτικών), αλλά και τον τεράστιο τομέα της παροχής οικιακής φροντίδας. Ειδικά για τον τομέα της καθαριότητας κτιρίων, το καθεστώς εργασίας χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία της πλήρους και άκρατης ελαστικότητας.

Η εργοδοσία, εταιρείες καθαρισμού κτιρίων που προσλαμβάνουν εργαζόμενους/ες για να τους υπενοικιάσουν στη συνέχεια, εφαρμόζουν στην πράξη τη λεγόμενη "ανακύκλωση" εργαζομένων, με συνέπεια να είναι εύκολο να μην τηρούνται τα ωράρια εργασίας και να καταστρατηγούνται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η τυπική διαδικασία κατακύρωσης της εργολαβικής ανάθεσης δίνει τη δυνατότητα στον φορέα που αναθέτει το έργο αλλά και στην επιθεώρηση εργασίας (ΣΕΠΕ) να απεκδύονται στη συνέχεια κάθε ευθύνης για την καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, να κρύβονται δηλαδή πίσω από το δάχτυλό τους.

Σ' αυτές τις συνθήκες η Κούνεβα και οι συναγωνίστριές της αγωνίστηκαν να κατοχυρώσουν την αναγνώριση του επαγγέλματος αυτού ως βαρέος και ανθυγιεινού, στον βαθμό που υποφέρουν από μια σειρά νοσήματα, κυρίως δερματολογικά, λόγω των χημικών καθαριότητας που χρησιμοποιούν. Στην πράξη, όμως, οι εργοδότες προσπαθούν με διάφορα προσχήματα να το αποφύγουν. Διεκδικούν την εφαρμογή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κατ' ελάχιστον, στο βαθμό που δεν μπορεί ακόμη να υπογραφεί κλαδική σύμβαση».

***Σε άλλους θυμίζει μαφία, σε άλλους σεξιστικές πρακτικές τιμωρίας ανυπόταχτων γυναικών σε Πακιστάν και Ιράν, στα καθ' ημάς ανασύρει μνήμες παλαιότερων εποχών. Πώς σχολιάζετε τον τρόπο της επίθεσης;

* «Η εκδικητική σφοδρότητα αυτής της επίθεσης είχε μόνο σκοπό να καταργήσει ουσιαστικά και συμβολικά κάθε δυνατότητα ύπαρξης του θύματος: ως γυναίκας, ως μετανάστριας, ως μαχητικής συνδικαλίστριας, ως μονογονέα που δίνει τις μάχες της σε κάθε επίπεδο της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, και σε μας να υπενθυμίσει ότι η συγκεκριμένη μορφή εγκληματικής ενέργειας (βιτριολισμός) έρχεται από ένα βαθύ και σκοτεινό απόθεμα ανδρικής βίας που φαίνεται ότι δεν έχει περάσει οριστικά στο παρελθόν.

Η επίθεση στο πρόσωπο της Κωνσταντίνας στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά του γυναικείου και του εργατικού κινήματος».

«Είναι γερή μαχήτρια»

Με χαμένη την όραση από το αριστερό μάτι, εγκαύματα στο πρόσωπο, στον θώρακα και στη ρινοφαρυγγική κοιλότητα και προβλήματα ομιλίας, καθώς μέχρι πρόσφατα ανέπνεε μέσω τραχειοστομίας, η Κωνσταντίνα Κούνεβα θα εξακολουθήσει να νοσηλεύεται στην εντατική του «Ευαγγελισμού», για να αποφευχθεί ο κίνδυνος λοιμώξεων, καθώς δεν έχουν επουλωθεί ακόμη τα τραύματά της. «Είναι γερή μαχήτρια», μας είπε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Π. Ευσταθίου, που μας ενημέρωσε, έχει αποκτήσει επαφή με το περιβάλλον, ενώ μελλοντικά θα χρειαστεί αρκετές διορθωτικές επεμβάσεις για την αποκατάστασή της.

! Την άμεση εξιχνίαση της δολοφονικής επίθεσης ζητά το ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι «ανεξάρτητα από τα συμπεράσματα της αστυνομικής έρευνας, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το τεράστιο θέμα της αποδιάρθρωσης των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά εργασίας και της ωμής καταπάτησης ακόμα και των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

! Συμβολική κατάληψη στο κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΘ) έκαναν χθες μέλη της κατάληψης του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (φοιτητές, μέλη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης και εργαζόμενοι) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση σε βάρος της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα. Οι καταληψίες εγκαταστάθηκαν στην αίθουσα του πρώτου ορόφου και δεν παρεμπόδισαν τη λειτουργία του ΕΚΘ, ούτε την είσοδο του προέδρου και των άλλων συνδικαλιστών στα γραφεία τους.

Γιαννίτσης: «Η περίπτωση Κούνεβα αφήνει σκιές και για χειρότερα»

«Σκιές για χειρότερα» αφήνει η περίπτωση Κούνεβα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας Τάσο Γιαννίτση, ο οποίος μιλά στην «Ε» για την αυθαιρεσία που επικρατεί στον χώρο της εξαρτημένης εργασίας που αφορά πάνω από δύο εκατομμύρια εργαζόμενους:


«Η ελληνική κοινωνία (όχι όλη) εθίζεται στον εκχυδαϊσμό, τη γενικευμένη καταστρατήγηση κάθε θεσμικού πλαισίου, τον κυνισμό, την αδιαφορία. Μια μετανάστρια εργαζόμενη δέχθηκε μια συνειδητή επίθεση, που, από τις 23 Δεκεμβρίου 2008 και μετά, αχρηστεύει ίσως κάθε ομορφιά και ελπίδα στη ζωή της. Ποιος και γιατί; Πολλά λέγονται. Η βία, κρατική ή ιδιωτική, είναι γυμνή ανάμεσά μας. Και η αδιαφορία όλων ορατή. Μέχρι να τύχει να ζήσουν τις συνέπειες στο παιδί τους, στη γυναίκα τους, στους φίλους τους. Τότε εξεγείρονται. Γιατί; Δεν συμμετείχαν στη δημιουργία συνθηκών που γεννούν διάφορα "αβγά του φιδιού";

Οι μετανάστες δεν είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας, για να σκοτώνονται τα παιδιά τους (γράψτε Αλεξ) και να επικρατεί η ομερτά. Ούτε για να δέχονται δολοφονικές επιθέσεις, χωρίς να λειτουργούν οι μηχανισμοί εξιχνίασης και δικαιοσύνης, όπως για κάθε άλλο πολίτη. Γιατί, αν ανεχθούμε τέτοια φαινόμενα, αυτά κάποια στιγμή σταματούν να κάνουν διακρίσεις και φτάνουν σε όλους. Φτάνουν και στα δικά μας παιδιά, όπως στον Αλέξη. Φτάνουν και με πολλές άλλες μορφές που μας ξαφνιάζουν.

Δεν ξέρω τι κρύβεται πίσω από τη δολοφονική επίθεση στη γυναίκα αυτή. Ξέρω, όμως, ότι σε σημαντικό τμήμα των εργαζόμενων στον χώρο της εξαρτημένης εργασίας (μιλάμε για έναν πληθυσμό πάνω από δύο εκατομμύρια) στη χώρα μου/στη χώρα μας -στη χώρα της Ελληνικής Δημοκρατίας- κυριαρχεί συχνά αυθαιρεσία, γενικευμένη καταπάτηση του θεσμικού κεκτημένου, όπως ρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων ή που έχουν θεσμοθετηθεί στο Σύνταγμα. Η περίπτωση Κούνεβα αφήνει σκιές και για χειρότερα.

Στον χώρο της εργασίας δεν περιμένει κανείς αγγελικές καταστάσεις. Ομως, πλέον η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί πολλαπλά: με την ανεργία, με τις παράνομα και άδικα χαμηλές αμοιβές χωρίς προοπτική ανόδου για πολλές κατηγορίες, με την απίστευτη αναξιοκρατία σε δημόσιο, αλλά και ιδιωτικό, τομέα, με την εξευτελιστική καταρράκωση κάθε έννοιας σεβασμού βασικών εργασιακών και, φαίνεται, και βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Την περίπτωση Κούνεβα ας μην τη δούμε ξεκομμένη από το ευρύτερο γίγνεσθαι. Ούτε ξεκομμένη από το πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία μας τέτοια φαινόμενα. Οι δύο αυτές πτυχές μαζί συνθέτουν έναν κρίκο σε μια αλυσίδα, που δεν αφορά μόνο τον χώρο της εργασίας, τον χώρο του μετανάστη ή του ατόμου που διεκδικεί όσα ως κοινωνία έχουμε συμφωνήσει ότι του ανήκουν. Είναι και κρίκος μιας συνολικότερης αλυσίδας φαινομενικά ασύνδετων καταστάσεων, που σαν επιδημία μολύνει όλο και πιο πολλά φαινόμενα, αντιλήψεις και συμπεριφορές.

Γύρω μας, σε όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, υπάρχουν πολλές υγιείς και υπεύθυνες δυνάμεις. Ομως λειτουργούν παθητικά, και γι' αυτό προβληματικά. Η δημοκρατία, η κοινωνική ευαισθησία, οι εθνικοί στόχοι δεν απειλούνται μόνο από τα μεγάλα, τα εντυπωσιακά. Απειλούνται και όταν «από τα κάτω» -από τους γύρω μας, από μας τους ίδιους- χαλαρότητα, αδιαφορία και εγωκεντρισμός αφήνουν να εξελίσσεται σε επιταχυνόμενο βαθμό η διάβρωση, η απαξίωση, η εγκληματικότητα, η διαστροφή, η εμφανής ψευδολογία. Οταν το «από κάτω» έρχεται και συμπληρώνεται με παρεμφερή φαινόμενα «και από πάνω», από την ίδια την καρδιά της εξουσίας, και όταν σήμερα βρισκόμαστε (όχι τυχαία) σε ένα πολύ επικίνδυνο σταυροδρόμι, τότε δημιουργούνται επικίνδυνα κοινωνικά και οικονομικά κοκτέιλ, πιθανόν με συλλογικά και ατομικά επώδυνες συνέπειες.

Ο Μπρεχτ γράφει («Πέντε δυσκολίες να γράψει κανείς την αλήθεια») ότι «αν θέλει κανείς να γράψει με επιτυχία την αλήθεια για τις κακές συνθήκες, πρέπει να τη γράψει έτσι που να διακρίνονται οι, όχι αναπόφευκτες, αιτίες τους. Μόλις φανούν τα -όχι αναπόφευκτα- αίτια, μπορούν πια να πολεμηθούν οι κακές συνθήκες».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/12/2008

No comments: