Monday, December 29, 2008

ΣΥΝΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΟΡΚΟΥ ΑΛΛΑ...[ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/12/2008]+Σχόλιο

ΣΥΝΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΟΡΚΟΥ ΑΛΛΑ...

Ιερώνυμος: Ενα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω

Των Θ. ΤΣΑΤΣΗ - Ν. ΡΟΥΜΠΟΥ

Η τοποθέτηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου προκάλεσε την αντίδραση μόνο ενός μητροπολίτη. Και αυτός ήταν ο Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

Ο αρχιεπίσκοπος, όπως είπε, δεν έχει αντίρρηση για την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου. Διατύπωσε όμως τις αντιρρήσεις του στο θέμα του διαχωρισμού Πολιτείας - Εκκλησίας. Οπως είπε, η Πολιτεία, «εάν επιθυμεί έναν τέτοιου είδους χωρισμό, είναι στη διακριτική της ευχέρεια -αν όχι υποχρέωσή της- να το θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού και εκείνος ας αποφασίσει ό,τι θέλει».

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επέκρινε «ορισμένους ιδεολογικούς κύκλους» που «αποσκοπούν στην εξουδετέρωση της πνευματικής επιρροής της Εκκλησίας στην ελληνική κοινωνία»
«Ιδεολόγημα»

Σύμφωνα με όσα είπε στην «Καθημερινή» ο Ιερώνυμος, «η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Εκκλησία. Αντιθέτως, είναι συνέπεια της διδασκαλίας της, σύμφωνα με την οποία το "ναι" πρέπει να είναι "ναι" και το "όχι" "όχι"». Ο Αρχιεπίσκοπος, που εμφανίζεται μετριοπαθής, συνδέει το θέμα του θρησκευτικού όρκου με το «αντιθρησκευτικό ιδεολόγημα». Το ίδιο δηλαδή που έλεγε, με αυστηρότερους χαρακτηρισμούς, για όσους πρότειναν τον διαχωρισμό ο προκάτοχός του στον θρόνο των Αθηνών, Χριστόδουλος.

Οπως είπε ο Ιερώνυμος στη συνέντευξή του, «η προσπάθεια της κατάργησης του θρησκευτικού όρκου, όπως επιδιώκεται σήμερα, δεν υποκρύπτει ενδιαφέρον για τη συνέπεια και την ειλικρίνεια, αλλά έχει γίνει και αυτή ένα αντιθρησκευτικό ιδεολόγημα». Και συνέχισε περιγράφοντας «ορισμένους ιδεολογικούς κύκλους», οι οποίοι «υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και αποσκοπούν κυρίως στην εξουδετέρωση την πνευματικής επιρροής της Εκκλησίας στην ελληνική κοινωνία και επιδιώκουν έναν επαχθή χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας, που σημαίνει ασφαλώς παραβίαση και αθέτηση υποσχέσεων εις βάρος της πρώτης, αλλά και συμβατικών υποχρεώσεων».

Ο Ανθιμος

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι συμφωνεί στο θέμα του όρκου, «αλλά αυτό είναι δευτερεύον». Ο ίδιος συνέχισε: «Είναι και άλλα θέματα. Επειδή θα χωρίσουμε (Κράτος και Εκκλησία), πρέπει να βγάλουμε τις εικόνες από τα δικαστήρια; Πρέπει να βγάλουμε τις εικόνες από τα σχολεία; Πρέπει να αλλοιώσουμε τη διδασκαλία των Θρησκευτικών; Πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε προσευχή και δοξολογία στις μεγάλες εθνικές εορτές; Και άλλα ουσιώδη πράγματα, όπως το θέμα του γάμου. Είναι συνεργασία Κράτους και Πολιτείας ο νόμος που είναι να ψηφιστεί για το σύμφωνο διαβίωσης; Αυτό είναι αίσχος. Από κει και πέρα, εμείς δεν λέμε, το κράτος το λέει και από την άποψη αυτή έχει την ευθύνη του και είμαστε χώρια. Αλλά τι θα γίνει η κοινωνία; Τίνος είναι αυτά τα παιδιά αύριο;»

Σχόλιο του ΣΥΝ

Τη συνέντευξη του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου σχολίασε από τον ΣΥΝ ο Πάνος Σκουρλέτης. «Η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου, ότι η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Εκκλησία, αποτελεί κατ' αρχήν μια θετική προσέγγιση. Από κει και πέρα, η δήλωσή του περί αντιθρησκευτικών ιδεολογημάτων για όσους υποστηρίζουν τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους μας βρίσκει εντελώς αντίθετους, γιατί αποτελεί λάθος προσέγγιση», είπε.


tsath@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/12/2008
...............................................................................
ΣΧΟΛΙΟ

Η απλή και τίμια απάντηση σε όλα τα ερωτήματα που θέτει ο Άνθιμος είναι πολύ απλά, ΝΑΙ!
ΝΑΙ, πρέπει να βγάλουμε τις εικόνες από τα δικαστήρια!
ΝΑΙ, πρέπει να βγάλουμε τις εικόνες από τα σχολεία!!
ΝΑΙ, πρέπει να αλλοιώσουμε τη διδασκαλία των Θρησκευτικών!*
ΝΑΙ, πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε προσευχή και δοξολογία στις μεγάλες εθνικές εορτές!!**

Τι δουλειά, ξαναρωτώ για πολλοστή φορά, έχουν τα όποια θρησκευτικά σύμβολα έξω από το χώρο τις θρησκείας; Οι εικόνες και οι αναφορές στις όποιες θρησκευτικές γραφές να παραμείνουν εντός των τειχών των εκκλησιών, των τζαμιών και των άλλων θρησκευτικών ιδρυμάτων, ελευθερα επισκέψιμες και προσεγγίσιμες από όποιον ενδιαφέρεται. Όσον αφορά τη θρησκευτικότητα του όρκο, είδαμε πόσο η ύπαρξή του υποχρέωσε τους βολευτές μας να τον τηρήσουν... Τη στιγμή που οι ίδιοι που πρεσβεύουν αυτή τη θρησκευτικότητα είναι οι πρωταγωνιστές των σκανδάλων που αμαυρώνουν τη σκέψη και τη συνείδηση του κάθε κατοίκου αυτής της χώρας, ο Άνθιμος τολμά ακόμα να μας μιλάει για αίσχη!!!

Άιντε μπας και καταφέρουμε να βγάλουμε κάποτε αυτή τη χώρα από το σκοταδιστικό βούρκο στον οποίο ο Άνθιμος και όλοι και όλα όσα πρεσβεύει προσπαθούν να την κρατήσουν!

*Με την έννοια ότι η θεωρητική προσσέγγιση όλων των Θρησκειών θα γίνεται μέσα στα πλαίσια του μαθήματος της φιλοσοφίας.
**Εφ'όσον δεν εννοούμε να καταργήσουμε εντελώς τις εθνικές γιορτές.

No comments: