Friday, December 05, 2008

Ανάμεσα στους αρνητές της απαγόρευσης, Ελλάδα και Κύπρος! [ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/12/2008]

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία, Πολωνία, Φινλανδία και Λετονία ήταν οι έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αρνήθηκαν να υπογράψουν την απαγόρευση των βομβών διασποράς. Απλώς, περιορίστηκαν να στείλουν στο Οσλο, χάριν πρωτοκόλλου, μικρές ομάδες επιπέδου πρέσβεων για να παρακολουθήσουν ως παρατηρητές τις τελικές συνομιλίες πριν από την υπογραφή.


Δεν ήταν λοιπόν μόνο οι μεγάλοι παραγωγοί και χρήστες βομβών διασποράς (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ισραήλ, Ινδία, Πακιστάν) όσοι αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συνθήκη για την απαγόρευση παραγωγής, χρήσης, αποθήκευσης και εμπορίας των βομβών υποπυρομαχικών (βόμβες διασποράς). Αυτή ωστόσο πρόκειται να ενεργοποιηθεί αποκτώντας δεσμευτική ισχύ, αμέσως μόλις το κείμενό της επικυρωθεί από το ένα τρίτο των χωρών οι οποίες προχθές την υπέγραψαν στο Οσλο. Η επικύρωση 30 από τις χώρες-μέλη της συνθήκης αρκεί σύμφωνα με το AFP, με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής 93 χώρες έχουν θέσει την υπογραφή τους στο κείμενο. Κατά την προπαρασκευαστική σύνοδο του περασμένου Μαΐου στο Δουβλίνο, 107 χώρες είχαν τοποθετηθεί θετικά επί των αρχών του κειμένου. Ηδη, έχουν σπεύσει να επικυρώσουν τη συνθήκη τρεις χώρες: η Νορβηγία (στην οποία ανήκει και η σχετική πρωτοβουλία), η Σιέρα Λεόνε και το Βατικανό.

Αναζητώντας χθες το σκεπτικό, με βάση το οποίο η χώρα μας επέλεξε να μην υπογράψει τη συνθήκη, από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών μάς εκφράστηκε άγνοια σχετικά με την επεξεργασία τέτοιου δεσμευτικού εγγράφου από την Ε.Ε. Για το ελληνικό ΥΠΕΞ οι μόνες σχετικές συζητήσεις που έχουν νόημα είναι αυτές που εδώ και δύο χρόνια γίνονται από τα Ηνωμένα Εθνη στη Γενεύη και αφορούν το Πρωτόκολλο VI της Σύμβασης για την απαγόρευση ή τον περιορισμό χρήσης ορισμένων συμβατικών όπλων (CCW).

Η «εξ Ανατολών απειλή»

Ωστόσο, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι στρατηγοί ούτε θέλουν να ακούσουν για απαγόρευση των βομβών διασποράς. Μετά την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού που προβλέπει η κυρωθείσα από την Ελλάδα Συνθήκη της Οτάβας και τη συνεπακόλουθη εξελισσόμενη εκκαθάριση από νάρκες τέτοιων τύπων των ναρκοπεδίων της οριογραμμής του Εβρου, και χθες μας επαναδιατυπώθηκε η πάγια, με την επίκληση της «εξ Ανατολών απειλής», θέση της στρατιωτικής ηγεσίας: «Οι βόμβες διασποράς είναι μέγα επιχειρησιακό και τακτικό πλεονέκτημα».

Η Ελλάδα είναι και χώρα παραγωγός βομβών διασποράς. Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) κατασκευάζουν βλήματα πυροβολικού 155 mm (βομβιδοφόρα μακρού βεληνεκούς GRM49 και GRM49CBB) για τον Στρατό Ξηράς, το οπλοστάσιο του οποίου περιλαμβάνει και αμερικανικής κατασκευής ρουκέτες Μ26 για τα αντίστοιχα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων βλημάτων (MLRS). Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει επίσης αμερικανικής κατασκευής βόμβες διασποράς με τη μορφή βλημάτων αέρος-εδάφους (AFDS, CBU-58Β, CBU-71/Β και ΜΚ-20 Rockeye). Μηχανισμό αυτοκαταστροφής των βομβιδίων ουδείς από τους τύπους των βομβών διασποράς διαθέτει.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/12/2008

No comments: