Tuesday, December 30, 2008

Δεν καθαρίζουν με την Κωνσταντίνα [ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/12/2008]

Πρωτότυπο εδώ:

ΠΟΡΕΙΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν καθαρίζουν με την Κωνσταντίνα

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

«Μια ζούγκλα ζούμε και δεν υπάρχει έλεγχος από πουθενά. Οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει τον καθαρισμό σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες παίρνουν τα λεφτά κανονικά, αλλά αυτά ποτέ δεν φτάνουν στους εργαζόμενους. Η Κωνσταντίνα είναι μια συνδικαλίστρια με όραμα, που πάλευε για να δουν οι συνάδελφοί της άσπρη μέρα», μας είπε.

«Η Κωνσταντίνα έχει πολλά ελαττώματα, είναι γυναίκα, μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, εργαζόμενη, συνδικαλίστρια και μετανάστρια», γράφει το κείμενο της Ενωσης που μας έδωσε, αποκαλύπτοντας όλα όσα κρύβονται κάτω από τις εργολαβίες, ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες: «Καταπατούνται όλα τα εργατικά δικαιώματα, δεν μας βάζουν ένσημα, δεν μας πληρώνουν τις ώρες που εργαζόμαστε, μας βάζουν και υπογράφουμε λευκά χαρτιά με αποδοχές που ποτέ δεν μας έδωσαν, υπογράφουμε με την πρόσληψη την οικειοθελή αποχώρηση, δηλώνουν πλασματικές ώρες, δεν μας πληρώνουν τις υπερωρίες, δεν μας κολλάνε τα βαρέα και δεν θεμελιώνουμε δικαίωμα σύνταξης, μας ασκούν ψυχολογική βία εκβιάζοντάς μας με απολύσεις και "μαύρες λίστες"...».

«Κωνσταντίνα δεν είσαι μόνη - αφεντικά, γουρούνια, δολοφόνοι», «στο πρόσωπο βιτριόλι και σφαίρες στο ψαχνό - τον πόλεμο τον ζούμε κάθε μέρα εδώ», «για κάθε εργολάβο σκάβουμε τον τάφο - κι ένα βαθύ χαντάκι για τον Οικονομάκη», είναι μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν χθες βράδυ στον Πειραιά αρκετές δεκάδες «αλληλέγγυοι εργαζόμενοι» από τον αντιεξουσιαστικό χώρο στη διάρκεια της πορείας τους μέχρι τα γραφεία της ΟΙΚΟΜΕΤ, της εταιρείας καθαρισμού και υπενοικίασης εργατών για την οποία εργαζόταν η Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Ενωσης Καθαριστριών που την περασμένη βδομάδα δέχτηκε επίθεση με καυστικό οξύ και νοσηλεύεται έκτοτε σοβαρά τραυματισμένη στο πρόσωπο με πρόβλημα ομιλίας και κίνδυνο να χάσει την όραση από το ένα μάτι. Από χθες αναπνέει από μόνη της καθώς της αφαιρέθηκε η τραχειοστομία.

Νωρίτερα, ομάδα από τους «αλληλέγγυους εργαζόμενους» είχε πάει στα γραφεία της εργολαβικής εταιρείας επειδή είχαν μάθει ότι η εταιρεία θα έδινε διορθωτικό δώρο, καθώς η τελευταία προστριβή της συνδικαλίστριας με την εταιρεία ήταν επειδή έβαζαν τους εργαζόμενους να υπογράφουν για τη λήψη του κανονικού δώρου και τους έδιναν λιγότερα, με αποτέλεσμα να αντιδράσει και να την πετάξουν έξω. Και το βρήκαν κλειστό «λόγω εορτών», όπως μας πληροφόρησε μέλος της.

«Είναι μια συνδικαλίστρια με όραμα, που πάλευε για να δουν οι συνάδελφοί της άσπρη μέρα», μας λέει για την Κωνσταντίνα η αντιπρόεδρος στο ίδιο σωματείο (ΠΕΚΟΤ), Βασιλική Τσούνη
Τι κάνει ο ΗΣΑΠ;

Γιατί ήρθατε εδώ; ρωτήσαμε την 38χρονη ιδιωτική υπάλληλο Πόπη Νικολακοπούλου: «Για να πούμε φτάνει πια! Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο και όχι μόνο από τη νομιμότητα. Δολοφονούν πιτσιρικάδες, ρίχνουν βιτριόλι σε εργαζόμενες γυναίκες που προσπαθούν να πληρωθούν ολόκληρο τον ξεφτιλισμένο μισθό των 550 ευρώ. Το χειρότερο είναι ότι ο ΗΣΑΠ, που έχει προσλάβει τον εργολάβο για να του καθαρίζει τους σταθμούς, κάνει σαν να μην έχει συμβεί τίποτα και αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει καν ολόκληρο το δώρο τους», μας είπε.

Πηγαίνοντας σιδηροδρομικώς στη συγκέντρωση συνταξιδέψαμε με τη Λίτσα Δουδούμη, στέλεχος του ΣΥΝ και υπεύθυνη της φεμινιστικής πολιτικής. Η δήλωσή της κάνει λόγο για έναν «γυναικείο» επαγγελματικό χώρο που υφίσταται την πιο στυγνή εκμετάλλευση και τρομοκρατία εκ μέρους των ιδιωτών εργοδοτών, «έπρεπε λοιπόν να πάψει να βλέπει, να μιλάει, να ακούει. Η φίμωση αυτή επιχειρήθηκε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, πρωτοφανή στα συνδικαλιστικά χρονικά». Σχολίασε την αδιαφορία των ΜΜΕ για το θέμα και απαίτησε να ξεσκεπαστούν οι ένοχοι.

**Σύμφωνα με την Αστυνομία, ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε σε δύο διμοιρίες των ΥΜΕΤ που βρίσκονταν κάτω από την εταιρεία, στην οδό Αριστείδου 18. Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ από το σύνολο των διμοιριών... έχασαν ένα ασύρματο και ένα κλομπ. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/12/2008

No comments: